Statul Major al Ucrainei a informat marți, 23 august, că Rusia a efectuat lovituri de artilerie şi aeriene în regiunea Zaporojie. Atacul a fost realizat în contextul temerilor cu privire la un incident nuclear catastrofal.
Temerile cu privire la un incident nuclear catastrofal se adâncesc. Rusia a efectuat alte lovituri de artilerie şi aeriene în regiunea Zaporojie
Trebuie menționat că atacurile au avut loc înaintea Zilei Independenţei Ucrainei, care marchează miercuri eliberarea de sub dominaţia sovietică, în timp ce Kievul a interzis sărbătorile publice invocând ameninţarea cu alte atacuri.
De asemenea, ambasada SUA la Kiev a avertizat cu privire la intenţia Rusiei de a lovi infrastructura civilă şi guvernamentală în zilele următoare, conform informațiilor transmise de reuters.com
Ucraina a declarat că Rusia a folosit artileria şi a efectuat lovituri aeriene în mai multe oraşe din regiunea Zaporojie
Aproape de liniile frontului în sudul ţării, Ucraina a declarat că Rusia a folosit artileria şi a efectuat lovituri aeriene în mai multe oraşe din regiunea Zaporojie, unde forţele ruse au capturat centrala nucleară la scurt timp după ce au invadat ţara pe 24 februarie.
Tiruri de artilerie şi rachete în apropierea complexului de reactoare nucleare Zaporojie, situat pe malul sudic al Râului Nipru, au condus la apeluri cerând demilitarizarea zonei.
În acest context, ucrainenii care locuiesc în apropiere şi-au exprimat teama că obuzele ar putea lovi unul dintre cele şase reactoare ale centralei, cu consecinţe dezastruoase.
Forţele ruse au ocupat zona din jurul centralei Zaporojie în martie, la scurt timp după ce Moscova a trimis zeci de mii soldaţi în Ucraina. Centrala, situată în oraşul Energodar din regiunea Zaporojie şi încă deservită de personal ucrainean, rămâne aproape de linia frontului şi a fost lovită de obuze de mai multe ori în ultimele săptămâni, stârnind temeri asupra unui dezastru nuclear.
Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardamente din zona reactoarelor nucleare
Amintim că Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele din interiorul şi din jurul complexului de reactoare nucleare din sudul Ucrainei, potrivit sursei menționate.
Printre altele, de teama unor noi atacuri cu rachete, autorităţile de la Kiev au interzis evenimentele publice legate de aniversarea independenţei de luni până joi. Capitala este departe de linia frontului şi a fost rar lovită de rachete ruseşti după ce Ucraina a respins o ofensivă terestră pentru a ocupa capitala în martie.