ING avertizează: Cursul ar putea ajunge la 4,4 lei pentru un euro

Moneda naţionala a continuat să se deprecieze vineri la cursul de referinţă anunţat deBNR , cu 0,48% (2 bani), până la 4,2291 lei/euro, pe fondul temerilor în creştere că problemele din Grecia ar putea contamina şi regiunea.

Practic, leul coboară în raport cu euro la un minim al ultimelor 4 luni, o cotaţie mai mică decât cea de astăzi fiind anunţată de BNR în 24 februarie – 4,2331 lei/euro.
În acelaşi timp, leul a câştigat teren în raport cu dolarul, cursul cobârând cu 0,29% (0,86 bani), până la cotaţia de 2,9734 lei/dolar.

Într-un raport din această dimineaţă, ING semnala că deteriorarea problemelor din Grecia ar putea împinge leul spre 4,3 lei/euro sau chiar 4,4 lei/euro.

„Câteva luni în urmă perspectivele îmbunătăţite de creştere economică şi consolidarea fiscală au întărit aşteptările că leul s-ar putea întări. Cu toate acestea, odată ce creşteau temerile privind rezoluţia la criza datoriei Greciei, pieţele au început să se agite cu privire la prezenţa semnificativă a băncilor greceşti în România – temeri care au cântărit pe leu în ultima vreme”, potrivit ING.
Subsidiarele băncilor greceşti deţin 18% din activele sistemului bancar din România, iar expunerea pe România a băncilor greceşti reprezintă 12,5% din PIB, a treia cea mai mare valoare din regiune. De asemenea, liniile de finanţare din partea băncilor-mamă din Grecia se cifrează la 4,1-4,2 miliarde euro.

“Faptul că băncile-mamă ale celor mai mari instituţii de credit din România au ales deocamdată să-şi pună doar verbal, nu şi formal, numele în acordul de la Viena (de  menţine expunerea pe România), probabil nu ajută în această situaţie. Şi asta în ciuda faptului că filialele băncilor greceşti sunt bine capitalizate (15,7%)”, punctează analiştii ING.

Economiştii ING sunt de părere că BNR ar putea răspunde prin intervenţii pe piaţa valutară pentru a contracara o depreciere puternică şi rapidă a leului, dacă presiunile persist, astfel că am putea vedea o înăsprire a lichidităţii în lei şi la o creştere a ratelor de dobândă pe piaţa monetară.