După ce Finlanda și Suedia au anunțat că se pregătesc să adere la NATO, o reacție revoltătoare a venit din partea Rusiei. În acest sens, există temeri conform cărora țara condusă de Vladimir Putin ar putea opri în orice moment alimentarea cu gaze din Ucraina.
Cotidianul Le Figaro scrie că decizia Rusiei ar putea veni în contextul refuzului de a plăti în ruble, dar şi al crizei generate de intenţia aderării la Alianţa Nord-Atlantică.
Menționăm faptul în cursul zilei de marți, Gasum, compania energetică finlandez a decis că nu va accepta cererea grupului Gazprom de a efectua plăţile pentru gaze în ruble.
Finlanda se teme că ar putea rămâne fără gaze din Rusia
„Există riscul major ca exporturile de gaze naturale din Rusia spre Finlanda să fie oprite”, a avertizat compania finlandeză. Pe de altă parte, o veste bună este faptul că la momentul actual, Finlanda îşi asigură din Rusia doar 8% din necesarul de gaze.
Temerile Finlandei vin și în contextul în care Rusia a decis să întrerupă deja exporturile de electricitate spre Finlanda, din cauza unor probleme privind plăţile şi în contextul tensiunilor generate de hotărârea Guvernului de la Helsinki de a cere aderarea la NATO.
Nu doar Finlanda este într-o astfel de situație. Încă de la începutul lunii mai, Rusia a venit cu un răspuns clar pentru Occident având în vedere valul de sancțiuni impuse odată cu declanșarea războiului din Ucraina.
Țările care au acceptat să plătească gazele rusești în ruble
Astfel, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a impus ţărilor europene să achite gazele în ruble, printr-un sistem de conversie din euro. Până acum, mai multe țări europene printre care Germania, Austria, Ungaria şi Italia au acceptat noul sistem de plăţi, de teamă să nu le fie oprită alimentarea cu gaze.
Pe de altă parte, Polonia și Bulgaria au refuzat să efectueze plățile în ruble, iar Rusia a oprit aprovizionarea cu gaze.
Amintim faptul că, având în vedere amenințările venite din Rusia, Finlanda și Suedia și-au exprimat dorința de a adera la NATO într-un timp cât mai scurt. Mai multe țări din Europa au anunțat că le vor susține în acest demers și le vor proteja în cazul unei eventuale agresiuni.