Indicele băncilor europene a scăzut aproape de un minim record, după ce HSBC şi Standard Chartered au fost menţionate într-un raport referitor la spălarea de bani. Iar acţiunile vor scădea puternic şi fără discriminare, într-un mod similar cu ceea ce s-a întâmplat în februarie-martie sau în iunie, dacă creşterea numărului de cazuri noi în Europa va submina serios redresarea economiei globale, susțin specialiștii.
Bursele europene au înregistrat luni cea mai slabă evoluţie din ultimele trei luni, din cauza impactului avut de temerile legate de apariţia unui al doilea val de cazuri de Covid-19 asupra acţiunilor companiilor din sectorul călătoriilor şi vacanţelor.
Iar titlurile băncilor au scăzut în urma raportului referitor la transferurile de fonduri suspecte în valoare de circa 2.000 de miliarde de dolari de către cele mai mari instituţii de credit.
Posibile noi restricții în Marea Britanie
Principalul consultant în domeniul sănătăţii al guvernului britanic a avertizat că numărul cazurilor de coronavirus din Marea Britanie ar putea creşte până la 50.000 infecţii pe zi, până la jumătatea lunii octombrie, dacă pandemia va continua în ritmul actual.
Duminică, ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, a declarat că este posibil să fie introduse noi restricţii la nivel naţional.
”Suspectăm că acţiunile vor scădea puternic şi fără discriminare, într-un mod similar cu ceea ce s-a întâmplat în februarie-martie sau în iunie, dacă creşterea numărului de cazuri noi în Europa va submina serios redresarea economiei globale”, a declarat Simona Gambarini, economist la Capital Economics.
Băncile europene, aproape de un minim record
Indicele londonez FTSE 100 a fost cel mai afectat indice din Europa, înregistrând un declin de 3,4%, cel mai puternic din ultimele trei luni. Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 3,2%, un declin care nu a mai fost întâlnit de la începutul lunii iunie.
Indicele european al companiilor din sectorul călătoriilor şi turismului a scăzut cu 5,2% şi a consemnat cea mai slabă evoluţie pe parcursul a două zile după luna aprilie. Acţiunile IAG, proprietara British Airway, au coborât cu 12,1%, iar titlurile Lufthansa cu 9,5%.
Indicele băncilor europene a scăzut cu 5,7%, aproape de un minim record, după ce HSBC şi Standard Chartered au fost menţionate într-un raport referitor la spălarea de bani, pentru că au transferat sume mari de fonduri suspecte, în ultimele două decenii, arată news.ro.
Acţiunile HSBC listate la Hong Kong şi titlurile Standard Chartered listate la Londra au coborât la cele mai reduse niveluri atinse din 1998.
Indicele sectorului bancar, depreciere pe Wall Street
Acţiunile Barclays şi Deutsche Bank, menţionate la rândul lor în raport, au închis în declin cu 5,4%, respectiv cu 8,8%.
Pe Wall Street, indicele sectorului bancar a scăzut cu 4.2%.
Titlurile companiei britanice Rolls-Royce Holdings au pierdut 10,8%, după ce producătorul de motoare pentru avioane a anunţat că vrea să atragă fonduri de 2,5 miliarde de lire sterline, pentru a-şi întări situaţia financiară.
Acţiunile operatorului polonez de telecomunicaţii Play au urcat cu 36,7%. Grupul francez Iliad a anunţat că intenţionează să cumpere operatorul polonez de telefonie mobilă, într-o tranzacţie de 3,5 miliarde de euro. Titlurile Iliad au scăzut în schimb cu 3%.
Acţiunile Lufthansa au coborât cu 9,5%, pe fondul măsurilor de reducere a flotei şi a forţei de muncă, din cauza crizei coronavirusului.