La ce temperaturi funcționează creierul?

Valul de căldură extremă afectează întreg organismul, în special creierul.

Prof. dr. Vlad Ciurea a explicat că acest organ vital funcționează cel mai bine într-un interval termic moderat, între 22 și 24 de grade Celsius. În condiții de căldură excesivă, cum este cazul caniculei, temperatura ridicată afectează profund funcționarea creierului și a întregului organism.

Potrivit specialistului, temperaturile care depășesc 30 de grade Celsius sunt deosebit de dificile pentru populația din România, comparativ cu regiunile mai calde, precum țările din Golf. Canicula nu afectează doar confortul termic, ci are consecințe grave asupra sănătății generale, inclusiv a funcțiilor cerebrale, respirației, digestiei și pielii.

Specialistul mai spune că populația din România nu poate fi comparată cu cea din Golf.

”Se consideră că noi funcționăm la nivel temperat. Deci temperatura pe care o avem, fiziologică, în mediu, în România, la care putem funcționa perfect, este acest interval de 22…24 de grade. Acolo putem funcționa în condiții bune.

La peste 30 de grade, toată populația din România suferă foarte mult, pentru că părțile cerebrale nu mai funcționează bine.

Nu putem compara populația României cu populația din Golf, de exemplu, sau din țările arabe care reacționează mult mai bine”, a explicat Vlad Ciurea.

Vlad Ciurea
SURSA FOTO: Facebook, Prof Univ Dr Alexandru Vlad Ciurea

Căldura excesivă poate compromite activitatea cerebrală

Întrucât căldura excesivă poate compromite activitatea cerebrală, Prof. dr. Ciurea subliniază importanța măsurilor preventive.

Una dintre recomandările sale constă în practicarea unei sieste după masa de prânz, o obicei comună în regiunile mediteraneene.

Această pauză permite organismului să se odihnească într-un mediu mai răcoros, protejând astfel creierul de efectele negative ale căldurii intense.

El spune că oamenii ar trebui fie să se odihnească, fie să doarmă, fie să stea în casă până trece soarele puternic.

”În ceea ce privește partea cerebrală, partea cerebrală suferă imens din cauza caniculei. De aceea nu se poate lucra în caniculă. Și de aceea persoanele mediteraneene au inventat un lucru foarte bun, probabil o să ajungem și noi acolo. Această siestă. După ce ai fost la masă, mergi și stai liniștit puțin, fie te odihnești, fie dormi, fie stai puțin în casă ca să nu stai în acel soare puternic care te afectează cerebral și care se numește caniculă”, spune acesta.

caldura
SURSA FOTO: Dreamstime

Recomandări pentru cei care ies afară pe căldură

Pentru cei care sunt nevoiți să iasă în aer liber în timpul caniculei, protecția capului prin folosirea de pălării albe și consumul adecvat de lichide sunt recomandări esențiale.

Prof. dr. Ciurea avertizează că expunerea la „căldura perpendiculară asupra craniului” poate afecta negativ sănătatea cerebrală, comparând această expunere cu efectul unui cuptor asupra creierului uman.

Medicul spune că tot organismul suferă. El adaugă că această căldură perpendiculară asupra craniului afectează:

  • craniul
  • pielea
  • firele de păr
  • creierul

Medicul arată că este ca și cum ai expune creierul la un cuptor.

”Toți am fost în țări arabe, toți am văzut ce se întâmplă. E groaznic. Pe cât de frumos este Dubaiul, atât de mare este canicula în acest moment. Și atunci trebuie să ne protejăm.

Cea mai bună protecție este să nu ieșim afară la orele respective. Este foarte greu. Dar dacă trebuie să ieșim afară, trebuie să ne protejăm în general capul, cu aceste pălării albe care ne fac foarte bine și să bem lichide și să nu stăm mult în soare puternic.

Pentru că substanța aceea nobilă, substanța cerebrală, va fi expusă acestei călduri excesive și orice persoană înțelege că această căldură excesivă, când am intrat într-o cameră caldă, caldă, caldă, tot organismul suferă.

Dar căldura perpendiculară asupra craniului, a cutiei craniene, a pielii capului, asupra firului de păr și asupra creierului este ca și cum l-am expune la un cuptor” a explicat renumitul medic în cadrul rubricii ”Sfat de Sănătate” de la Antena 3 CNN.