Vremea se schimbă în următoarea perioadă, potrivit meteorologilor. După ploile abundente, temperaturile urmează să crească, ajungând chiar în prag de caniculă, iar disconfortul termic va fi ridicat din cauza umezelii persistente la nivel ridicat, transmite Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale a Meteorologiei (ANM).
Disconfort termic crescut în următoarele zile
„Vorbim în continuare, din păcate, de fenomene de instabilitate atmosferică. Își vor face apariția din nou începând de mâine după-amiază. Mâine vom consemna astfel de fenomene în mod deosebit în zona de munte, dar și în Banat, în Crișana, Transilvania și Nordul Moldovei.
Regimul de temperaturi va fi unul în creștere mâine, deja vom consemna, din nou, 31-32 de grade. Aversele vor fi unele torențiale, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și, pe secvențe scurte de timp, vom consemna posibil, din nou, valori și cantități de apă de 15-25, izolat peste 30-40 de litri/metru pătrat.
Astfel de fenomene vor fi de interes și la mijlocul săptămânii, pentru ziua de miercuri și joi, când, mai ales în jumătatea nordică, mâine după-amiază, miercuri, după care cu extindere din nou în partea de Sud și Sud-Est a țării. Debutul lunii lui Cuptor va aduce din nou valori de temperaturi apropiate de pragul de caniculă, 34, posibil 35 de grade.
Cu siguranță vom vorbi, din nou, de disconfort termic în creștere, pentru că umezeala se va menține ridicată, umezeala aerului în atmosferă, astfel încât valori de temperaturi de 33 de grade cu siguranță vor face să resimțim peste 35-37 de grade”, a explicat Elena Mateescu, pentru România TV.
Cum va fi vremea în următoarele săptămâni?
De asemenea, ANM a transmis marți prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Astfel, temperaturile vor fi în general normale pentru această perioadă, iar în unele zone din țară cantitățile de precipitații vor fi excedentare.
Săptămâna 26.06.2023 – 03.07.2023
Valorile termice se vor situa, în general, în jurul celor specifice pentru această săptămână în regiunile estice și sud-estice, în timp ce în restul teritoriului vor fi ușor mai coborâte.
Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sud-estice și deficitar în restul teritoriului, dar mai ales la munte și în nord-est.
Săptămâna 03.07.2023 – 10.07.2023
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile estice, iar în restul teritoriului se vor situa, în general, în jurul celor normale.
Regimul pluviometric va fi excedentar în zonele de munte și în nord-vestul teritoriului, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 10.07.2023 – 17.07.2023
Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.
Regimul pluviometric va fi ușor excedentar, îndeosebi la munte și în nord-vest, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 17.07.2023 – 24.07.2023
Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână.
Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, dar ușor excedentare îndeosebi în nord-vestul teritoriului.