Zile de foc în Europa, de asta au parte majoritatea oamenilor în această perioadă și nu numai la noi pe continent. Oamenii de știință spun că temperaturile letale continue să crească.
Un avertisment al oamenilor de știință indică faptul că temperaturile extreme „letale” sunt în creștere rapidă și au făcut previziuni cu privire la frecvența valurilor de căldură. Experții anticipează că valurile de căldură ar putea deveni un fenomen frecvent în Europa, America de Nord și China.
Un studiu recent, așa cum a fost raportat de Sky News, afirmă că valurile de căldură din luna iulie din Europa și America de Nord ar fi fost foarte improbabile fără influența schimbărilor climatice.
În plus, cercetătorii au descoperit că valul de căldură din iulie din China a fost de 50 de ori mai probabil din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră.
La începutul lunii iulie, temperaturile au urcat până la 45°C în diferite zone din cele trei regiuni, ceea ce a dus la perturbări semnificative și a reprezentat un pericol grav pentru sănătate.
Temperaturile, considerate cândva excepționale, au fost analizate de oamenii de știință de la World Weather Attribution (WWA), dezvăluind că acestea devin acum mai frecvente. Deși concluziile nu au fost încă supuse revizuirii, cercetările indică faptul că valuri de căldură similare celor experimentate în luna iulie se pot produce acum aproximativ o dată la 15 ani în America de Nord, o dată la 10 ani în Europa și o dată la cinci ani în China. Experții au avertizat că, în cazul în care creșterile de temperatură vor ajunge la 2C, fenomene asemănătoare valului de căldură actual vor deveni și mai frecvente, urmând să aibă loc la fiecare doi până la cinci ani.
Temperaturile actuale, imposibile fără schimbările climatice
În absența încălzirii globale, temperaturile înregistrate în Europa și în America de Nord ar fi fost extrem de improbabile, în timp ce valul de căldură din China ar fi fost anticipat să apară o dată la 250 de ani.
În timp ce repercusiunile complete ale valului de căldură din acest an nu au fost încă pe deplin înțelese, vara trecută, Europa a suferit pierderea tragică a 61.000 de vieți din cauza căldurii.
Potrivit experților, este imperativ ca guvernele să se pregătească mai bine pentru viitoarele valuri de căldură.
„Avem nevoie de o schimbare culturală în ceea ce privește modul în care ne gândim la căldura extremă”, a declarat Julie Arrighi, autoarea raportului: „Căldura extremă este mortală și este în creștere rapidă. Este esențial să extindem sistemele de avertizare, planurile de acțiune împotriva căldurii și investițiile în măsuri de adaptare pe termen lung. Aceasta include planificare urbană și consolidarea rezilienței sistemelor critice, cum ar fi sănătatea, electricitatea, apa și transportul”.