Temperaturile record cresc costul fructelor și legumelor. Fermierii din Europa și SUA se luptă cu căldura extremă din această vară.
Chiar dacă inflația din SUA s-a răcit, după ce a atins un maxim istoric al ultimelor patru decenii, temperatura de afară continuă să crească, relatează CNN.
A fost una dintre cele mai fierbinți veri înregistrate în mare parte din SUA și pe planetă, cu temperaturi care au bătut noi recorduri.
Consumatorii vor plăti mai mult pentru fructe și legume
Prin urmare, consumatorii americani nu vor resimți, din punct de vedere financiar, doar facturile mari la electricitate. În curând, ar putea plăti prețuri mult mai mari la fructe și legume, deoarece fermierii suportă costuri mai mari din cauza căldurii extreme. Este o inversare a tendinței observate în ultimul an, când costul fructelor și legumelor scăzuse cu 1%, potrivit prețului de consum din iunie, notează CNN.
Tom Avinelis deține ferme ecologice în care cultivă afine și citrice, în jurul Fresno, California, și în Valea Willamette din Oregon. El a declarat că valurile de căldură record din această lună, cu temperaturi de peste 43 de grade Celsius în ambele zone, au afectat producția de fructe, iar recolta va fi la jumătate.
„Scade o mare parte din potențialul de venituri”, a spus Avinelis, ale cărui produse sunt gestionate de Homegrown Organic Farms, care vinde la nivel național în magazine precum Whole Foods, Trader Joe’s, Costco și Safeway.
Producția va fi afectată și va schimba dinamica cererii și ofertei
Probabil, consumatorii nu vor vedea prețuri semnificativ mai mari la fructele de sezon, cum ar fi afinele, deoarece contractele cu distribuitorii și comercianții cu amănuntul au fost încheiate în avans, a spus el.
„Dar, pe măsură ce vedem din ce în ce mai multe evenimente caniculare, producția va fi afectată și va schimba dinamica cererii și ofertei”, a declarat Avinelis.
De aceea, spune el, în următorii câțiva ani, prețurile pe care consumatorii le plătesc vor fi mai mari, pentru a reflecta cheltuielile pe care fermierii le fac pentru a se adapta la căldură extremă, cum ar fi instalarea unor sisteme de irigare îmbunătățite.
Măsurarea efectului căldurii asupra producției
Chiar și porumbul, una dintre culturile de top produse în SUA, are de suferit din cauza căldurii.
Un studiu din 2021 publicat de Atlantic Council a constatat că toți cultivatorii de porumb din SUA pierd „720 de milioane de dolari în venituri anuale din cauza efectului căldurii asupra recoltelor, care va crește până la 1,7 miliarde de dolari anual până în 2030”.
Cercetătorii de la Universitatea Waterloo din Ontario, Canada, și Universitatea de Inteligență Artificială Mohamed bin Zayed din Abu Dhabi au estimat că temperaturile cu trei grade peste mediile istorice au o șansă semnificativă de a reduce producția de căpșuni cu până la 40%.
Analiza lor s-a bazat pe date disponibile public privind producția de căpșuni din Santa Maria, California, din 2011 până în 2019 și mediile lunare ale temperaturii de acolo din 1991 până în 2021.
Kumaraswamy Ponnambalam, care predă inginerie de proiectare a sistemelor la Universitatea din Waterloo, a declarat pentru CNN că proiectul a fost lansat deoarece un lanț de supermarketuri din Canada i-a cerut să prezică prețurile pe care le vor plăti clienții săi. Ponnambalam a spus că echipa sa a ales să se concentreze pe căpșuni, deoarece sunt cele mai dificile tipuri de produse pentru care se pot prognoza prețurile.
Pe măsură ce Ponnambalam și echipa sa știu că există o corelație între temperatură și randamentul culturilor, ceea ce a determinat o analiză separată și mai aprofundată.
„Utilizarea crescută a apei, forța de muncă suplimentară pentru monitorizarea și gestionarea stresului termic și investițiile în măsuri de protecție, cum ar fi instalațiile de umbră, toate contribuie la costuri de producție mai mari”, a spus el pentru CNN. „În ciuda acestor eforturi, în unele cazuri, producția este încă mai mică, iar calitatea produselor poate fi compromisă.”
„Consecințele ar putea include închiderea fermelor și prețuri mai mari la alimente și hrana pentru animale”, notează studiul.
O strategie care ar putea ajuta fermierii să supraviețuiască valurilor de căldură implică utilizarea senzorilor și a instrumentelor de inteligență artificială pentru a urmări vremea și a face predicții care să-i ajute să ia decizii.