Leul a început anul cu o dinamică moderat pozitivă, cu un avans în fața euro de 0,54% în ianuarie și de 2,86% în fața dolarului. Pe termen scurt și mediu, tendința stabilă, cu o ușoară apreciere, a leului se păstrează.
Aprecierea mai mare din fața dolarului a monedei naționale a fost susținută de slăbirea valutei americane în fața euro, conform analizei efectuate de X-Trade Brokers România. Față de euro, leul s-a apreciat cel mai puțin comparativ cu celelalte valute din regiune. Forintul a avansat cu 1,97%, zlotul cu 0,82%, iar coroana cehă cu 3,32%. Băncile centrale din Ungaria și Polonia au ridicat rata dobânzii de referință cu câte 0,25%, până la 6%, respectiv 3,75%. Banca centală a Cehiei, la fel ca BNR, a păstrat dobânda la nivelul anterior.
„Ben Bernanke a semnalat că nu este încă dispus sp renunțe la măsurile nevonvenționale de politică monetară, blocând inițiativa unr traderi de a cumpăra dolarul în anticiparea unei schimbări de atitudine din parte Fed. În același timp, creșterea inflației în zona euro și amplificările unor poziții speculative într-un context de diminuare a îngrijorărilor privind Portugalia, Spania și alte state vulnerabile au generat fluxuri pozitive înspre moneda europeană”, spune Victor Safta, directorul general al X-Trade Brokers.
De asemenea, incertitudinea privind evoluția manifestațiilor în Egipt și alte țări din regiune este un element de pe urma căruia dolarul american are de câștigat. Interesant, în opinia analiștilor X-Trdae, este că prima săptămână din februarie nu a adus deprecieri pentru monedele din zona Europei centrale și de est, investitorii renunțând la proiectarea riscurilor globale asupra acestei regiuni. „Câtă vreme percepția izolării regiunii ECE de turbulențele din Orientul Mijlociu persistă, leul și monedele din zonă pot continua o dinamică moderat pozitivă”, spune Victor Safta.