Un an nou presupune și previziuni proaspete, mai optimiste sau mai pragmatice, corespondente listelor noastre de rezoluții și obiective mărețe. Dacă pentru 2022 ți-ai notat curajos cumpărarea unui apartament sau a unei case, probabil că ești cu ochii după tendințe pe piața imobiliară.
Noi le-am cumulat în acest articol pe cele mai importante, ca să știi de unde să pornești. În plus, am discutat cu Ruslan Rotaru și echipa sa de la Royal Town pentru a vedea care sunt trendurile anticipate de experți și cum te poți raporta la ele.
Un an mai molcom sau un continuu boom imobiliar?
Probabil multora dintre noi ne-ar plăcea să ieșim din narativul pandemiei care ne-a dat „lumea” peste cap și a provocat schimbări în aproape orice domeniu. Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că aceasta încă își face simțite efectele. Cel mai probabil, nu ne vom mai întoarce niciodată la normalul cu care eram obișnuiți. Iar asta e și bine, și mai puțin bine, în funcție de prisma prin care privim.
În imobiliare, am fost martori la creșterea rapidă a interesului pentru proprietăți și, în același timp, a prețurilor la acestea. Iar anul 2022 pare să se mențină pe aceeași linie, poate cu o viteză ceva mai lentă.
După o perioadă când am conștientizat nevoia de spațiu și liniște, e normal să avem noi așteptări de la locuințele noastre. Interesul pentru zonele de periferie și cele rurale rămâne constant, iar cel pentru proprietăți eficiente energetic câștigă și el amploare.
Hai însă să vedem punctual cum va arăta piața imobiliară anul acesta.
Tendințe pe piața imobiliară în 2022
1. Experimentăm încă disproporții între cerere și ofertă
Sunt mulți factori ce influențează prețul final al unei case sau al unui apartament. Cel mai important este cel al raportului dintre cerere și ofertă – iar anul 2022 pare să fie definit tot de o piață a vânzătorilor.
Ce înseamnă asta?
Există pe piață mai mulți cumpărători decât proprietăți disponibile, ceea ce le oferă vânzătorilor șansa să negocieze favorabil prețurile. În plus, dobânzile mai mici și accesul facil la banii din piață de care se bucură cumpărătorii, precum și inflația favorizează procesul de creștere a prețurilor.
Conform specialiștilor, ne așteptăm ca anul acesta raportul dintre cerere și ofertă să fie compensat într-o anumită măsură. Vor apărea proprietăți noi – dintre cele ce sunt deja în lucru – dar este foarte probabil ca cererea să rămână superioară.
2. Prețurile ar putea atinge maxime istorice
Dacă visai ca anul acesta prețurile la imobiliare să scadă ca prin minune, ei bine, se pare că acest lucru nu se va întâmpla. Specialiștii în domeniul imobiliar intuiesc că prețurile vor continua să crească, însă într-un ritm mai lent.
Câteva motive pentru care creșterea prețurilor în domeniul imobiliarelor este de așteptat:
- Inflația continuă să crească, ceea ce influențează prețurile materialelor de construcții și nu numai;
- Autorizațiile de construcție se obțin foarte greu, iar asta îngreunează apariția unor proprietăți noi pe piață;
- Asistăm la o criză a forței de muncă în domeniul construcțiilor, ceea ce crește costurile finale ale unui proiect și, așadar, și prețul de vânzare.
3. Interesul pentru investiții imobiliare este în continuă creștere
Dacă privim spre modul în care ne-am gestionat finanțele în ultimii ani, am putea spune că pandemia a accelerat adoptarea mentalității de investitor, mai ales în rândul celor din generația millenials.
Observăm acest trend și în domeniul imobiliarelor, după cum ne precizează Ruslan Rotaru. „Am început să avem clienți tot mai diverși și o mare parte dintre aceștia cumpără un apartament ca investiție. Fie că aleg un apartament cu o cameră sau apartamente cu 2 camere, clienții au devenit tot mai atenți la cât de ușor de închiriat este spațiul pe care îl achiziționează.”
Se pare că, în curând, nu vom mai privi un apartament ca pe o achiziție pe care o faci o dată în viață. Iar asta va schimba probabil și modul în care ne raportăm la „acasă” și deciziile de amenajare sau compartimentare.
4. Din ce în ce mai mulți români cumpără fără ajutorul băncii
Referitor la tendințe pe piața imobiliară, dezvoltatorii evidențiază o practică tot mai întâlnită de a cumpăra proprietățile cu fonduri proprii. Principalul motiv pare a fi tot decizia de a investi, căci mulți români aleg cumpărarea unui apartament pentru a evita devalorizarea economiilor acumulate.
Achizițiile cu resurse proprii sunt, de cele mai multe ori, apartamente cu 1 sau 2 camere destinate închirierii. De asemenea, o practică frecventă este și achiziționarea apartamentelor de către părinți pentru copii.
Cum ne influențează aceste tendințe de pe piața imobiliară
Cu toții avem așteptări mari de la 2022, iar domeniul imobiliar pare că va continua să crească în următoarele luni. Poate ai observat că majoritatea previziunilor fac referire la resursele financiare – și la modul în care re-învățăm să le folosim. Pe de o parte, există bani în piață și aceștia ajung rapid în mâna cumpărătorilor, ceea ce asigură o cerere crescută. Pe de altă parte, fiindcă numărul proprietăților este limitat iar cerințele viitorilor proprietari sunt tot mai specifice, o mare parte din cerere rămâne încă nesatisfăcută. Iar locuințele ce sunt pe placul clienților primesc oferte tot mai mari, din dorința de a fi achiziționate.
E clar că modul în care va evolua domeniul imobiliar în următorul an depinde de noi. Comportamentul cumpărătorilor de locuințe poate fi intuit, însă niciodată prezis cu acuratețe maximă. (P)