Tendințe pentru care trebuie să ne pregătim în 2025

În SUA, creșterea a fost rezistentă, dar prețurile mai mari, în ciuda răcirii inflației, au continuat să se simtă în portofelele consumatorilor. Economiile europene s-au confruntat cu o creștere mai lentă, Germania confruntându-se cu o recesiune care s-a întins pe o perioadă de doi ani. În China, problemele pieței imobiliare au afectat încrederea consumatorilor și creșterea economică.

Având în vedere acest context, ce mai speră oamenii din întreaga lume să aducă economia globală în 2025?

Un grafic publicat de VisualCapitalist arată sentimentul economic global în funcție de țară, pe baza datelor din sondajul Ipsos. În acest chestionat, oamenii au fost întrebați dacă consideră că economia globală va fi mai puternică sau mai slabă, în 2025, comparativ cu 2024.

Creșterea optimismului în ceea ce privește economia globală în 2025

În toamnă, șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, avertiza că economia globală se confruntă cu riscuri crescute de încetinire a creșterii economice și datorii publice tot mai mari. În cadrul întâlnirilor anuale FMI – Banca Mondială, Georgieva a atras atenția asupra faptului că aceste probleme vor limita resursele guvernelor, afectându-le capacitatea de a susține cetățenii și de a combate provocările globale, inclusiv schimbările climatice.

VisualCapitalist a analizat cum văd consumatorii din 33 de țări economia globală de anul viitor, pe baza unui sondaj efectuat pe 23.721 de adulți în perioada 25 octombrie și 8 noiembrie 2024.

În general, consumatorii sunt puțin mai optimiști cu privire la economia globală din 2025. 51% sunt de acord că va fi mai puternică decât în 2024. Aceasta este o creștere cu un punct procentual față de rezultatele sondajului de anul trecut, notează Visual Capitalist.

Optimismul predomină în Asia, mai ales în Indonezia, Malaezia și India

Conform sondajului, cele mai optimiste țări sunt în Asia, în special piețele emergente precum Indonezia, Malaezia și India, care au beneficiat de schimbările lanțurilor globale de aprovizionare și a factorilor demografici. În plus, se estimează că Indonezia și India vor înregistra cele mai rapide creșteri a PIB-ului real în economiile majore în următorul deceniu.

lingouri de aur
SURSA FOTO. Dreamstime

Japonia și Coreea de Sud, cu o perspectivă foarte pesimistă

Când vine vorba de China, 78% dintre consumatori au opinii optimiste asupra economiei globale, în timp ce Japonia și Coreea de Sud sunt cele două țări din Asia cu o perspectivă deosebit de pesimistă pentru economia globală de anul viitor.

În America de Sud, cele mai optimiste țări au fost, pe baza răspunsurilor celor chestionați, Argentina, Peru și Brazilia. De altfel, sub președintele Javier Milei, Argentina a înregistrat primul său excedent fiscal din ultimii 12 ani, determinat de reduceri bugetare și reforme majore.

Pe măsură ce inflația a scăzut, încrederea în economia globală s-a îmbunătățit semnificativ în rândul argentinienilor, față de anul trecut.
Pentru consumatorii din SUA, așteptările au crescut cu nouă puncte procentuale față de sondajul de anul trecut, rezultând un procent de optimiști de 54%. Deși creșterea tarifelor vor adăuga noi presiuni asupra prețurilor, reducerile de taxe propuse de președintele Donald Trump ar putea ajuta la susținerea creșterii economice.

Statele europene, cele mai pesimiste opinii privind economia globală, nu și România

În schimb, țările europene au cele mai pesimiste opinii asupra economiei globale din 2025. Pe fondul războaielor comerciale care se profilează și al șocurilor prețurilor energiei pe fondul războiului Rusia-Ucraina, șapte dintre cele mai pesimiste 10 țări se află pe continentul european. Belgia (27%), Franța (25%), Italia (34%), Ungaria și Olanda (ambele cu 35%) și Germania (36%) au avut cele mai pesimiste opinii privind economia globală în 2025.

În schimb, România și Irlanda sunt țările europene în care procentul optimiștilor este de 51%, arată sondajul.