Tendinţele sectoriale la nivel mondial au rămas amestecate, la sfârşitul anului 2016, inclusiv în regiunile care până în prezent au fost relativ ferite de creşterea riscurilor, în condiţiile în care din peste 12 sectoare evaluate în şase regiuni ale lumii, aproape jumătate au înregistrat modificări ale evaluării, conform unui studiu Coface.
De-a lungul întregului an, 23 au fost retrogradate, în timp ce 10 au înregistrat îmbunătăţiri. Trendul este posibil să continue în 2017. Creşterea globală este încă slabă (estimată la 2,6%) iar preţurile încă scăzute ale materiilor prime au cântărit asupra rentabilităţii mai multor sectoare. Creşterea riscului politic, provocat de incertitudinile legate de victoria lui Donald Trump în SUA, de Brexit şi de o serie de evenimente politice din Europa, ar putea determina companiile din ţările dezvoltate să îşi amâne deciziile de a investi.
În T4 2016, America de Nord a devenit regiunea cea mai slăbită la nivel de sectoare din cauza creşterii riscurilor. Reducerea netă a insolvenţelor în 2014 (-16%) şi 2015 (-12%) este de aşteptat să se stabilizeze în 2016, urmând o uşoară creştere, de +1% în 2017. Sectoarele care depind de consumul gospodăriilor vor suferi cel mai mult din cauza încetinirii ritmului de creştere.
Deşi sectorul transporturilor din America de Nord beneficiază de preţuri scăzute la petrol, iar efectele restructurării au început în urmă cu aproximativ zece ani, perspectivele sale, în special în ceea ce priveşte traficul aerian, sunt sumbre din cauza declinului consumului. Sectorul este acum evaluat ca fiind cu ”risc mediu”.
Sectorul hârtie/lemn a suferit din cauza unei evoluţii lente a pieţei construcţiilor din SUA. În perioada ianuarie – septembrie 2016, evoluţia din sectorul construcţiilor s-a temperat de la +12,5% până la +2,3%. Riscul în acest sector este acum ”ridicat”. Riscurile de credit sunt în creştere în Europa, în pofida unei uşoare scăderi a numărului de insolvenţe.
În Europa de Vest, sectorul agroalimentar a fost declasificat cu o treaptă, la 'risc ridicat'. Producătorii europeni de cereale, în special cei din Franţa şi Germania, au suferit din cauza unui efect advers dublu al preţurilor şi a volumelor de producţie.
Europa Centrală are, conform studiului Coface, două sectoare retrogradate (construcţii şi IT&C) şi unul îmbunătăţit (transport).
Situaţia din sectorul construcţiilor, retrogradat la "risc ridicat", se înrăutăţeşte din cauza îngheţării proiectelor de infrastructură din Polonia, care ar putea deveni prima ţară europeană ce urmează să fie sancţionată din cauza nerespectării reglementărilor europene privind deficitul public.
Sectorul IT&C, retrogradat la "risc mediu", a suferit (la fel ca în restul lumii), de pe urma unui consum moderat, în special din cauza scăderii vânzărilor globale de smartphone-uri. Riscul de creditare este în creştere din cauza presiunii asupra scăderii preţurilor şi asupra marjelor companiilor.
Sectorul transporturilor, singurul care urmează să fie îmbunătăţit la "risc mediu" beneficiază de pe urma evoluţiei consumului din regiune şi a perspectivelor de creştere satisfăcătoare din zona euro. Singurul sector care suferă se află în Polonia, din cauza expunerii sale la Marea Britanie.
În Orientul Mijlociu, riscurile în trei sferturi din sectoare sunt considerate ca fiind 'ridicate' sau 'foarte mari'. Sectorul cel mai recent retrogradat la risc 'foarte ridicat' este IT&C, marjele fiind afectate de încetinirea creşterii pieţei, legată de scăderea veniturilor din petrol.
Exporturile către Iran vor scădea, având în vedere ridicarea sancţiunilor. În cele din urmă, existenţa unei pieţe negre, dificil de controlat, a contribuit la scăderea profiturilor de pe piaţa legală. (Sursa: Agerpres)