Vrei să ai o condiţie fizică de invidiat, dar nu-ţi plac sălile de fitness sau te plictiseşte alergatul prin parc? Poţi să-ţi alegi un sport pe care să-l practici de câte ori ai timp. Soluţii sunt multe, însă, în ultimul timp, prinde teren tenisul. Asta şi pentru că beneficiile sunt multiple. Prin tenis, nu-ţi antrenezi numai corpul, ci şi mintea. Capeţi rezistenţă, îţi îmbunătăţeşti reflexele şi înveţi să anticipezi mişcările celor din jur.

Cu alte cuvinte, deprinzi lucruri care îţi sunt folositoare oricând şi oriunde. Totuşi, nu este suficient să iei o rachetă în mână şi să te duci pe un teren. Jocul are reguli, lovituri specifice şi, mai ales, secrete. Puţine le poţi deprinde de unul singur. Să fii sigur că înveţi corect, ai mare nevoie de un antrenor. În Bucureşti, sunt sute de persoane care au această meserie. Cei mai mulţi au studii de specialitate şi chiar au jucat tenis de performanţă. Unii oferă lecţii pe cont propriu, dar cei mai mulţi sunt angajaţii unor cluburi de profil. Bineînţeles, nu vă puteţi aştepta ca după câteva lecţii de tenis să puteţi participa cu succes la turnee. Pentru a face performanţă, trebuie să munceşti mult, de mic.

Dacă vrei însă doar să te bucuri de beneficii, o poţi face foarte repede. „Tenisul este un sport foarte simplu de învăţat când ai lângă tine un expert care te ajută să progresezi lecţie de lecţie. Pentru adulţi, 8-10 lecţii sunt suficiente pentru a învăţa corect toate loviturile, iar la copii sunt necesare 15-20 de lecţii“, explică Dan Lazăr, cofondator Tennis Hero. 

Copiii pot face chiar şi performanţă

Mai toate cluburile de tenis au oferte speciale pentru copii. Cei care au fondat aceste businessuri s-au gândit în primul rând la dorinţa părinţilor de a oferi celor mici şansa de a practica un sport care îi învaţă multe lucruri şi care, dacă există mult talent, poate chiar să le ofere o carieră. „La ora actuală, numim „talentat“ un copil care este capabil să treacă peste durerea provocată de efortul fizic şi de a nu renunţa la a se antrena zilnic. În rest, prin muncă zilnică, dublată de voinţă, se poate ajunge la performanţa dorită. Orice copil înzestrat cu un număr oarecare de calităţi motrice poate atinge performanţe mari dacă are în spate devotament, muncă şi seriozitate“, susţine Adrian Milea, preşedinte Champion Club. „Pentru a putea munci susţinut, plăcerea de a juca este primordială. Performanţa în tenis nu se poate face fără muncă şi disciplină“, adaugă şi Corneliu Mario Enache, un antrenor cu vastă experienţă şi fondator al Enache Tennis Academy.

 

Champion Club

Clubul Champion a fost înființat în anul 2004 prin asocierea a doi prieteni din copilărie Adrian Milea și Radu Ionescu, ambii fiind foști jucatori de performanță, licențiați în Educație Fizică și Sport, secția tenis, în cadrul Academiei Naționale de Educație Fizică și Sport. Practic, încă din timpul studenției cei doi membri fondatori au început să predea lecții de tenis pe la diverse cluburi private din București. Ideea de a fonda propriul club a venit odată cu oportunitatea închirierii unei baze de tenis formată din trei terenuri în Herăstrău. Toate veniturile clubului au fost direcționate strict către investiții în baza materială. Când cererea a devenit mai mare decât ceea ce putea să ofere baza din Herăstrău, a venit momentul extinderii, iar asta s-a întâmplat cu preluarea de către Champion a unei baze nefuncționale din interiorul Stadionului Iolanda Balas Soter. Valoarea investiției s-a mărit continuu în ultimii 12 ani, ajungând la aproape 400 de mii de euro. Începând cu 2014, Champion Club a deschis și secția de fotbal.

 

La ora actuală, Champion Club are în portofoliu nouă terenuri de tenis și patru de fotbal în trei locații diferite și peste 550 copii și adulţi care urmează cursurile. Pe lângă baza materială de top şi locaţiile de excepţie, clubul se poate lăuda şi cu antrenorii pe care îi are. „Sunt absolvenţi de studii superioare de profil, o parte dintre ei fiind recunoscuţi internaţional, foşti sportivi de performanţă, iar selecţia lor a fost îndreptată către aptitudinile lor pedagogice. Sunt toţi tineri, media de vârstă fiind sub 30 de ani, şi cu mare apetit către învăţare. O dată la două luni, fiecare antrenor urmează cursuri de perfecţionare“, susţine Adrian Milea.

Preţuri

Se poate opta pentru cursuri de grup pentru copii începând de la 250 lei/lună, ore individuale pentru copii de la 70 lei/oră și lecţii pentru adulți care pleacă de la 90 lei/oră. Aceste prețuri sunt orientative. În funcție de rezultatele copiilor și de performanțele lor, aceste tarife pot scădea sau chiar pot deveni gratuite.

Enache International Tennis Academy

Enache International Tennis Academy – club cunoscut sub numele de Academia de Tenis – oferă antrenamente de tenis pentru înaltă performanţă, dar şi posibilitatea închirierii terenurilor de tenis. Locaţia se află în incinta parcului Herăstrău, dispune de șapte terenuri de tenis pe zgură cu nocturnă, vestiare şi duşuri, iar pe perioada iernii terenurile se acoperă cu baloane. Ideea pentru înființarea clubului a fost una simplă: aceea de a deschide în România prima Academie de Tenis, care să ofere clienților un concept unitar, asta înseamnă că un elev se poate antrena cu mai mulți antrenori în același timp, fără să sufere din cauza metodei de predare diferită a antrenorilor.

 

Clubul oferă și programe de pregătire fizică, de mental coaching, şi dispune de medici și nutriționişti. Programele de iniţiere sunt dezvoltate şi desenate de profesionişti special pentru cei mici, adaptate nevoilor lor, după standardele Federaţiei Internaţionale de Tenis. Toate acestea sunt integrate în programele special concepute de Corneliu Enache şi uşurează procesul de învăţare. Programele pentru adulţi sunt personalizate. Jucătorii îşi pot alege un program, în funcţie de timpul de care dispun, având posibilitatea de antrenament în grupe de 2-4 persoane.

Preţuri

Academia de Tenis oferă o gamă variată de abonamente, astfel pentru adulți sunt abonamente de 10,20 și 30 lecții, lecții de grup de 2-4 persoane și lecții individuale, cu prețuri pornind de la 500 lei/persoană pentru grupele de 3-4 persoane. Prețul pentru o grupă de 3-4 copii, cu două lecţii pe săptămână a câte o oră (total 8 lecţii pe lună) tariful este de 525 lei/lună (tarif valabil pentru un abonament de 12 luni).

Tenis Hero

Tennis Hero este un proiect dedicat în special copiilor. Asta însă nu înseamnă că cei mari sunt neglijaţi. Afacerea este condusă de Dan Lazăr împreună cu asociata lui, Carla Georgescu, ambii cu experiență în tenisul de performanță.

 

„Tennis Hero a luat naştere din dorinţa noastră de a ajuta copiii să se dezvolte prin tenis, precum tenisul ne-a ajutat şi pe noi. Deşi suntem tineri (23, respectiv 24 ani) şi deşi nu am ajuns  numărul unu mondial şi nu am avut numai 10 pe linie, tenisul ne-a ajutat să ne dezvoltăm abilităţi de leadership, control al emoţiilor şi atitudine. În 2015 am pornit o şcoală de tenis, unde stimulam astfel de valori şi comportamente. Primii paşi au fost să ne sunăm prietenii şi să îi invităm la o lecţie de tenis gratuită“, povesteşte Dan Lazăr. În scurt timp, ideea s-a dovedit de succes, iar astăzi Tennis Hero, club care operează în trei locaţii: pe bulevardul Poligrafiei – lângă hotelul Ramada, în apropiere de mall-ul Promenada şi în zona pieţei Muncii. 

Preţuri

Tennis Hero dispune de mai multe tipuri de abonamente, în funcţie de experienţa antrenorului, astfel poţi găsi antrenori foarte buni, cu experienţă de câţiva ani în antrenorat, dar și antrenori de top, cu o experienţă largă şi rezultate pe măsură. Prețurile variază de la 9 la 59 de euro/lecție, în funcție de tipul de abonament ales. Anumite abonamente oferă diverse beneficii, printre care accesul la evenimente dedicate exclusiv membrilor, acces la diverse cursuri, raport de progres sau gratuitate la închirierea terenului. „Avem 3 tipuri de abonamente, individual, grup de 2 şi familie. Cel mai popular este abonamentul de familie, unde copii joacă pe un teren cu un antrenor, în timp ce părinţii joacă pe terenul alăturat cu alt antrenor. Acest pachet este foarte apreciat de oamenii de afaceri care dacă tot îşi aduc copilul la tenis, preferă să se antreneze şi ei“, explică Dan Lazăr.