Din câştigurile din tenis, jucătorilor români le rămân doar 20%-30%. Din aceşti bani nu-şi iau nici casă, nici maşină, preferând să îi păstreze în depozite bancare până la retragerea din activitate.
În cazul jucătorilor străini, sumele provenite din tenis reprezintă doar o fracţiune din câştigurile lor totale, acestea fiind întregite de contractele de publicitate şi de sponsorizare. Pentru tenismenii români, acestea înseamnă, în proporţie de peste 90%, singura sursă de venit. Mai mult, „70%-80% din bani sunt reinvestiţi în tenis“, după cum spune tatăl şi fostul antrenor al lui Florin Mergea, Florin Mergea Sr. Mai exact, în plata antrenorului, a preparatorului fizic şi, acolo unde este cazul, a impresarului. La acestea se adaugă costurile de călătorie şi de cazare în vederea participării la turnee sau achiziţionarea de diverse echipamente.
Pentru că sunt plecaţi din ţară peste trei sferturi din an, majoritatea jucătorilor preferă să-şi ţină banii în bancă, în ideea ca, în momentul retragerii, să nu aibă griji financiare. Excepţie face, parţial, Victor Hănescu, care a achiziţionat câteva apartamente într-un complex rezidenţial. Hănescu, care va împlini săptămâna viitoare 28 de ani, conduce, cu peste două milioane de dolari, clasamentul câştigurilor tenismenilor români. Este urmat de Sorana Cîrstea (700.000 de dolari), Edina Gallovits (600.000 de dolari), Monica Niculescu (480.000 de dolari) şi Raluca Olaru (370.000 de dolari).
Acasă, de două-trei ori pe an
În 1999, pe când aveau 14 ani, Florin Mergea şi Horia Tecău au ocupat primul loc la jocurile de dublu de la campionatele europene de juniori. Trei ani mai târziu, atingeau o performanţă asemănătoare, adjudecându-şi trofeul de juniori de la Wimbledon, iar în 2003, 2007 şi 2008 au reprezentat România la proba de dublu a Cupei Davis. Născuţi în acelaşi an şi în aceeaşi lună (ianuarie 1985), cei doi tenismeni au avut şi un traseu foarte asemănător. Inclusiv din punct de vedere financiar: amândoi au câştigat, până acum, circa 200.000 de dolari, care au luat calea depozitelor bancare. „Anual, cheltuiesc 60.000 euro numai cu tenisul“, spune Horia Tecău, deci „nu sunt ceea ce unii numesc un investitor, iar banii rămaşi după achitarea acestor costuri îi ţin într-o bancă din România.“
Şi tatăl lui Florin Mergea spune că, atâta timp cât se află încă în activitatea competiţională, jucătorii nu au timp de investiţii. Despre fiul său, spune că „toţi banii şi-i ţine în bancă şi că, până acum, nu şi-a achiziţionat nici apartament, nici maşină. „E normal, va avea mai târziu timp să se gândească la bani, acum e încă tânăr şi stă numai pe drumuri, nu vrea şi nici nu trebuie să se lege de un loc“, spune Florin Mergea Sr., exemplificând că anul acesta şi-a văzut fiul o singură dată, în urmă cu patru luni. „Viaţa de sportiv e dură aici, jucătorii adună multă frustrare, pentru că nu îi ajută nimeni“, continuă tatăl tenismenului. Sponsorizări are, din când în când, dar nesemnificative ca sume şi, întotdeauna, „din partea unor firme din străinătate, din ţară nimeni nu a fost vreodată interesat“.
Liga mare
Roger şi Serena, cei mai buni pe zgură, iarbă şi finanţe
Câştigătorii din acest an ai turneului de la Wimbledon sunt şi cei mai bogaţi tenismen, respectiv tenismenă din lume. Cu peste 25 de milioane de dolari obţinute din premii, Serena Williams a devenit cea mai bogată sportivă din istorie. În ceea ce-l priveşte pe Federer, în luna decembrie a anului trecut, revista elveţiană Bilanz îi estima averea la circa 150-200 de milioane de dolari, remarcând că, din 2005 şi până acum, veniturile lui din contractele publicitare s-au triplat, ajungând la 26 de milioane de euro anual. La acestea se adaugă suma de 50 de milioane de dolari, provenită din activitatea sportivă. „Evident, este plăcut să-ţi adjudeci genul acesta de recorduri“, declara Federer la acea vreme, subliniind însă că „nu m-am apucat de tenis ca să fac bani, niciodată nu a fost acesta imboldul meu“.
130 mil. USD este valoarea contractului încheiat de Roger Federer cu Nike anul trecut. Sportivul mai are contracte consistente cu Gilette (15-20 mil. USD) sau Jura (18 mil. USD).
Cine s-a îmbogăţit cu racheta
În general, sumele câştigate din turnee nu reprezintă mai mult de un sfert din veniturile totale ale jucătorilor, restul provenind din contractele publicitare şi de sponsorizare.