Tensiunile din Bulgaria au început după ce noul prim-ministru le-a cerut șefilor serviciilor secrete să revină din concediile fără plată. De cealaltă parte, fostul premier Boiko Borisov acuză că tocmai funcțiile deținute de aceștia sunt miza scandalului, informează Rador.
Primul ministru, Stefan Ianev, a confirmat că politicieni din fosta opoziție, cele trei partide zise ale protestului și Partidul Socialist, au fost ascultați în ajunul alegerilor din 4 aprilie.
Inițial, despre activitate ilegală a vorbit citând trei surse independente anonime, co-președintele partidului Bulgaria Democrată, Atanase Atanasov, ex-șef al serviciului de contraspionaj în perioada guvernării UFD, cu prim-ministrul Ivan Kostov.
A urmat confirmarea din partea vice prim ministrului și ministrul de interne Boiko Rașkov, ex-șef al Serviciului Național de Anchetă Penală și al Biroului de control asupra mijloacelor tehnice de ascultare.
Toate informațiile vor fi verificate
Premierul interimar a ordonat verificarea informațiilor. Situația se complică de faptul că șefii serviciilor secrete implicate au ieșit, cu acordul premierul de atunci, Borisov, în concediu neplătit până în septembrie. Ianev însă a ordonat întreruperea concediilor și a anunțat că se caută o modalitate pentru înlocuirea rapidă a directorilor compromiși.
”Avem nevoie de oameni care să lucreze în interesul cetățenilor, nu al unor forțe politice” a declarat premierul interimar.
De menționat este faptul că, în acest context, biroul național pentru controlul asupra mijloacelor tehnice de ascultare și Procuratura au început verificarea semnalelor. Ex-generalul Atanasov între timp a anunțat că dovezile pentru activitatea ilegală au fost distruse prin inundarea unui depozit de materiale secrete. Urme însă vor putea fi găsite la tribunalele care au eliberat permise pentru operațiunile respective și în registrele cu protocoale pentru materiale distruse.
Vor putea depune mărturii și ofițeri din serviciile respective. Partidul lui Boiko Borisov, GERB, a anunțat că prin falsul scandal al ascultărilor, președintele Rumen Radev urmărește înlocuirea șefilor serviciilor secrete care au obținut importante succese în contracararea spionajului rusesc în Bulgaria.