Tensiune fără precedent între SUA și Arabia Saudită, în urma unui raport al serviciilor de informaţii care menţionează că prinţul moştenitor saudit a fost direct implicat în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.
Tensiune fără precedent între Washington și Riad, ca urmare a acuzațiilor privind implicarea dinastiei saudite în asasinarea lui Jamal Khashoggi.
Administrația lui Joe Biden nu pare dispusă la a închide ochii, așa cum s-a întâmplat pe vremea lui Donald Trump.
Tensiune fără precedent între SUA și Arabia Saudită. Prinţul moştenitor, în centrul acuzațiilor
SUA îşi rezervă dreptul de a-l sancţiona pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman în viitor, dacă este necesar, a declarat luni purtătoarea de de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, relatează Reuters.
”Desigur, ne rezervăm dreptul de a întreprinde orice acţiune la un moment dat şi într-un mod pe care le alegem”, a spus Jen Psaki în cadrrul unei conferinţe de presă, adăugând că ”în mod istoric, Statele Unite, având preşedinţi republicani şi democraţi, nu au sancţionat de obicei lideri din ţările cu care avem relaţii diplomatice”.
SUA au făcut public vineri un raport al serviciilor de informaţii care menţionează că prinţul moştenitor saudit, supranumit „MBS”, a „validat” o operaţiune care viza „capturarea sau uciderea” lui Khashoggi.
Washingtonul nu a decis totuşi sancţiuni împotriva acestuia, anunţând în schimb tot vineri interzicerea vizei şi blocarea averilor în SUA ale unor saudiţi despre care se crede că au fost implicaţi în asasinat.
Rolul generalului Asiri
Riadul a afirmat că asasinatul a fost comis de agenţi saudiţi care au acţionat singuri. După un proces lipsit de transparenţă desfăşurat în Arabia Saudită, cinci saudiţi au fost condamnaţi la moarte şi alţi trei la închisoare, pedepsele capitale fiind ulterior comutate.
De precizat însă că Statele Unite au anunţat vineri sancţiuni financiare împotriva unei unităţi de intervenţie specială şi a fostului număr doi al serviciilor saudite de informaţii, Ahmad Asiri, apropiaţi prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, pentru rolul lor în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.
Generalul Asiri, un militar influent, fusese pus sub acuzare, dar achitat de justiţia saudită. Justiţia turcă îl acuză la rândul său că este unul dintre cei care au ordonat uciderea jurnalistului saudit în octombrie 2018 în consulatul ţării sale la Istanbul.
El nu fusese sancţionat de administraţia fostului preşedinte american Donald Trump.