Uciderea generalului iranian Qassem Soleimani din ordinul liderului de la Casa Albă, Donald Trump și tensiunile create de acest incident, determină o reacție puternică din partea marile puteri ale lumii. În timp ce Germania s-a oferit să fie mediator între părțile implicate, în încercarea de a calma situația, Rusia lansează un mesaj cu accente pro iraniene prin intermediul ministrului de Externe de la Kremlin.
Rusia a transmis un mesaj cu accente pro Iran
Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a transmis într-o conferință de presă susținută luni un mesaj prin care precizează că decizia Iranului de a abandona restricţiile cu privire la îmbogăţirea uraniului nu trebuie percepută ca o amenințare de proliferare a armelor nucleare.
De asemenea, Rusia va rămâne pe deplin angajată de partea acordului nuclear iranian cunoscut ca Joint Comprehensive Plan of Action, a mai spus Serghei Lavrov. Acesta consideră că toate statele semnatare ale acordului trebuie să depună eforturi pentru salvarea acestuia.
„Cerem cu insistenţă tuturor partenerilor să nu se abată de la calea indicată de JCPOA şi să creeze condiţii pentru revenirea la un făgaş stabil. Decizia luată la 5 ianuarie de partea iraniană privind încetarea angajamentelor asumate voluntar conform JCPOA este o consecinţă a acumulării de contradicţii în cadrul acestui acord, iar toate ţările care participă în prezent la acesta trebuie să continue să lucreze intens”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Afacerilor Externe din Rusia.
Întâlnirea dintre Angela Merkel și Vladimir Putin pe tema Orientului Mijlociu
În contextul acestor tensiuni, cancelarul german Angela Merkel va merge sâmbătă la Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin.
„Rusia este un actor important pe scena mondială, iar în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU este indispensabil în soluţionarea conflictelor politice”, a declarat purtător de cuvânt al Cancelariei germane, Steffen Seibert. Germania este în prezent membru nepermanent al Consiliului.
Angela Merkel a discutat deja în discuții cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan despre situaţia din Orientul Mijlociu.
În acest context, Berlinul s-a oferit să fie mediator între toate părțile după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani într atacul de vineri lansat de Statelor Unite.
Reuniune extraordinară a ministrilor de externe UE
Pe de altă parte, miniştrii afacerilor de externe ai statelor Uniunii Europene se vor întâlni vineri la Bruxelles pentru a discuta despre criza iraniană, informează luni surse diplomatice citate de AFP, conform Agerpres.
Această reuniune va începe de la ora 14.00 (13.00 GMT), într-un context în care UE încearcă să aplaneze tensiunile după moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis într-un raid aerian american la Bagdad.
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat luni că „regretă profund” ultimul anunţ al Iranului referitor la ridicarea tuturor plafoanelor privind îmbogăţirea uraniului.
„Punerea completă în aplicare de către toţi a acordului privind programul nuclear este acum mai importantă ca oricând, pentru stabilitatea regională şi securitatea mondială”, a postat Borrell pe Twitter.
El a mai spus că „discută cu toţi participanţii cu privire la calea de urmat”.
Înaltul reprezentant a subliniat că UE se va baza pe munca Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a evalua consecinţele.
„Trebuie să avem încredere şi să vedem ce zice Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică despre faptele din teren”, a explicat Peter Stano, purtătorul său de cuvânt, în cadrul briefingului de presă cotidian al Comisiei Europene.
Duminică, Josep Borrell i-a lansat o invitaţie ministrului iranian al afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, să vină la Bruxelles, făcând apel la o nouă „detensionare” a situaţiei din Orientul Mijlociu.
„Există o înţelegere mutuală că angajamentul ar trebui să continue, dar ţine de iranieni să ne spună cum vor să procedeze”, a spus Peter Stano.
Purtătorul de cuvânt a mai subliniat că „a existat multă activitate, multe apeluri telefonice”.
Ambasadorii ţărilor NATO s-au reunit şi ei luni după-amiază pentru a discuta despre criza dintre SUA şi Iran.