Analistul revistei Politico, Paul McLeary este de părere  că acest acord provoacă îngrijorări administrației lui Joe Biden, însă în ajunul livrărilor planificate, Casa Albă va trebui să caute o ieșire din situația creată.

Principala problemă constă în legea cu privire la contracararea inamicilor Americii, se menționează în material. Aceasta prevede aplicarea unor măsuri împotriva țărilor care au încheiat niște contracte majore de livrare a armelor cu Rusia. Însă, e vorba de India, un aliat cheie al SUA în regiune, și reacția Washingtonului la acordul încheiat între Moscova și New Dehli va arăta altora la ce ar trebui să se aștepte, remarcă autorul.

“Marea întrebare este dacă acest lucru va provoca de fiecare dată un val de sancțiuni, (…) un al motiv pentru care administrația Biden va fi nevoită să lucreze asupra acestei probleme cu Congresul, constă în faptul că această Sabie a lui Damocles să nu atârne deasupra relațiilor noastre (cu partenerii n.r.) în decursul următorilor 5-10 ani”, conchide directorul programului Asiei de Sud a Centrului The Stimson Center, Sameer Lalwani.

Înțelegerea dintre Rusia și India

În anul 2018 Moscova și New Dehli s-au înțeles asupra livrării a cinci seturi a sistemelor de rachetă S-400, în valoare de peste cinci miliarde de dolari. Această tranzacție este considerată cea mai mare din toată istoria Rosoboronexport.

Delhi se arată hotărât, în pofida presiunilor fără de precedent ale SUA. Potrivit publicației The Times of India, „Triumf-urile” rusești vor fi dislocate în regiunile de Vest, Nord și Est ale Indiei (luând în considerare un spectru de amenințări din partea Chinei și Pakistanului) și vor realiza o adevărată revoluție în sistemul de apărare antiaeriană al țării.

Pentru instruirea în procesul de exploatare și utilizare în luptă a sistemului S-400, primul grup, format din 100 de specialiști indieni, va sosi în Rusia până la sfârșitul lui ianuarie 2021. Primul set al „Triumfurilor” urmează să intre în dotarea armatei Indiei la sfârșitul anului 2021. Toate cinci seturi ale S-400 urmează să fie livrate de Rusia până în 2025.

Sursa foto: Dreamstime