Ministrul de Externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, a transmis, duminică, 13 februarie, că autoritățile ucrainiene au solicitat o întâlnire urgentă după ce Moscova a ignorat cererile oficiale ale Kievului de a-i oferi explicații legate de acumularea de trupe militare la graniță.

Acesta a explicat că „următorul pas” este solicitarea unei întâlniri oficiale în următoarele 48 de ore pentru „transparența” planurilor Rusiei.

Ucraina vrea un răspuns direct din partea Rusiei

De asemenea, vineri, 11 februarie, Dmitro Kuleba a informat că Ucraina a cerut autorităților ruse un răspuns cu privire la intențiile sale militare din apropierea teritoriului ucrainean, în baza documentului de la Viena al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) din 2011, care conține un mecanism de reducere a riscurilor de securitate.

„Dacă Rusia este serioasă când vorbește despre indivizibilitatea securității în spațiul OSCE, trebuie să își îndeplinească angajamentul față de transparența militară pentru a detensiona lucrurile și pentru a spori securitatea pentru toți”, a explicat acesta, conform BBC.

Reamintim că miercuri, 9 februarie, adjunctului ministrului al Apărării din Ucraina, Ganna Malyar, a informat că Rusia NU este pregătită pentru o invazie militară.

„Vedem o concentrare a forţelor armate, dar nu există formare de unităţi de asalt. Nu vedem că infrastructura necesară este pusă în aplicare pentru o escaladare imediată”, a declarat Ganna Malyar, potrivit AFP.

Adevărul despre planurile Rusiei! Mesaj clar din Ucraina: Sunt doar presiuni politice

Totodată, Ganna Malyar a subliniat faptul că Rusia nu își dorește decât să facă presiuni și să șantajeze, acesta fiind motivul mișcărilor din ultima perioadă.

„Rusia foloseşte concentrarea de trupe pentru a face presiuni politice şi şantaj”, a spus ea în cadrul unei conferinţe de presă la Avdiivka, pe linia de front între militarii ucraineni şi separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei.

Referitor la planul Kremlinului, Ganna Malyar este de părere că se dorește doar ruinarea alianțelor politice.

„Obiectivul Moscovei este să ruineze alianţele politice şi de securitate occidentale (ale Ucrainei)”, a adăugat aceasta.

De asemenea, ea a reamintit că „războiul ruso-ucrainean a început în 2014”, când rebelii pro-ruşi susţinuţi de Rusia au ocupat teritorii din estul Ucrainei la scurt timp după anexarea de către Moscova a Peninsulei Crimeea, în sud.