În prezent, majoritatea grupărilor politice (dreapta şi stânga) sunt pro vaccinare anti-COVID-19 obligatorie. În ciuda acestui fapt, programul iniţial al cancelarului german Olaf Scholz, care preconiza ca imunizarea populației să fie impusă de la „începutul lui februarie sau martie”, pare departe de a se realiza, conform dpa.com.

Va fi sau nu vaccin obligatoriu în Germania?

Cele trei partide politice din coaliţia guvernamentală au sugerat că modalitatea optimă de stabilire a paşilor de urmat constă în consemnarea propunerilor venite din partea unor parlamentari sau grupuri parlamentare, ci nu un proiect unic de lege aprobat de Guvern. Modelul respectiv presupune un vot liber în Parlamentul Federal de la Berlin.

Conservatorii, aflaţi în opoziție, critică abordarea respectivă şi solicită Guvernului să redacteze un proiect propriu deoarece ştiu că extrema stângă şi liberalii din coaliţia guvernamentală nu vor ajunge rapid la un consens.

Tensiunea crește pe scena politică din Germania

Marți, 10 ianuarie, Thorsten Frei a informat public că Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin Socială (CSU) (aliata sa din Bavaria), nu vor propune niciun proiect legislativ. Astfel că responsabilitatea va rămâne pe umerii coaliţiei guvernamentale.

„Dacă Guvernul crede că vaccinarea obligatorie este o cale de ieşire din pandemie, trebuie să vină cu o propunere legislativă în acest sens”, a spus Thorsten Frei, membru al blocului conservator din Bundestag (camera inferioară a Parlamentului).

După acest anunț public, tot marți, un specialist medical, membru al Verzilor, a spus că creştin-democraţii se joacă de-a politica.

„Fac apel la Uniune (CDU/CSU – n. red.) să nu îşi sacrifice responsabilitatea socială pentru tactici de partid”, a transmis deputatul Janosch Dahmen.

Când începe vaccinarea obligatorie în Germania?

Vaccinarea obligatorie nu va putea intra în vigoare în Germania până în luna mai sau iunie. Așadar, nu există nicio șansă ca obligativitatea să fie valabilă de la începutul lunii martie, aşa cum a promis noul cancelar Olaf Scholz, relatează Tagesspiegel.

Unul dintre motive îl reprezintă sesiunile parlamentului care nu vor permite ca legea să fie adoptată mai devreme de luna aprilie. Totodată, nevoia de a crea un registru de vaccinare centralizat va amâna pentru până cel puţin în iunie posibilitatea intrării în vigoare a legii.

Cu toate acestea, stabilirea unei date pentru o primă dezbatere orientativă pe acest subiect a fost amânată de Bundestag, de la începutul lui ianuarie pentru ultima săptămână din această primă lună a anului în curs, iar apoi camera inferioară a parlamentului german va intra în vacanţă.

Prima dată la care deputaţii vor putea lua o decizie cu privire la vaccinarea obligatorie va fi 14 martie, însă camera superioară, Bundesrat-ul, care trebuie să o aprobe, nu se va reuni mai devreme de 8 aprilie.