‘În cazul în care Coreea de Sud nu ne cere scuze imediat pentru insultă, îi vom declara război sfânt şi vom arunca în aer totul acolo (la Seul, nota ziarului Korea Times)’, citează publicaţia amintită un comunicat oficial difuzat de agenţia nord-coreeană de stat KCNA.

Seulul se află în raza artileriei nord-coreene, mai notează Korea Times.

Săptămâna trecută, preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak a declarat că lansarea rachetei nord-coreene, cu un presupus satelit civil la bord, a costat Phenianul aproximativ 850 milioane de dolari, echivalentul a 2,5 milioane de tone de porumb care ar fi compensat pentru şase ani penuria alimentară cu care se confruntă populaţia nord-coreeană. De asemenea, Seulul a estimat că Phenianul a cheltuit în ultimul timp cu propaganda 350 milioane de dolari, o sumă ce ar fi fost suficientă pentru a le asigura hrană celor 24 de milioane de nord-coreeni timp de 100 de zile.

Seulul a expus aceste calcule încă înaintea lansării eşuate a rachetei nord-coreene şi sărbătoririi celei de-a 100-a aniversări a lui Kim Il Sung.

Regimul de la Phenian a apreciat drept calomnioase respectivele declaraţii, destinate, în opinia sa, să ‘păteze imaginea ţării şi să submineze unitatea sa internă’.

La 13 aprilie, RPDC a lansat o rachetă ce urma să plaseze pe orbită un satelit artificial al Pământului, dar aceasta s-a dezintegrat în atmosferă la câteva minute de la lansare. Acţiunea autorităţilor nord-coreene a fost virulent criticată de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, potrivit Yonhap.