Tensiuni crescute în Belarus! OSCE reiterează propunerea de mediere a crizei după protestele din weekend

Preşedintele în exerciţiu al OSCE lansează o nouă propunere administrației din Belarus pentru medierea crizei în care se află țara după aflarea rezultatelor la alegeri. Protestele au continuat și în acest weekend.

Preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), prim-ministrul Albaniei Edi Rama, şi ministrul suedez de externe, Ann Linde, a cărei ţară urmează să preia preşedinţia acestei organizaţii, au reiterat o propunere de mediere a preşedintelui belarus, Aleksandr Lukaşenko, transmite Agerpres.

Într-o scrisoare expediată sâmbătă, a cărei copie a fost obţinută duminică de AFP de la o sursă apropiată guvernului albanez, OSCE afirmă că urmăreşte „îndeaproape şi cu preocupare evenimentele din Belarus„.

„Dorim să reiterăm oferta noastră de vizită, pentru a asculta punctele de vedere asupra situaţiei şi a discuta provocările actuale din ţară”, au adăugat Edi Rama şi Ann Linde.

„Belarus este un membru apreciat al organizaţiei noastre şi suntem pregătiţi să ne manifestăm sprijinul faţă de Belarus”, potrivit documentului.

Pe de altă parte, Edi Rama a discutat joi la telefon cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, despre situaţia din Belarus.

„Edi Rama şi Serghei Lavrov au discutat despre situaţia din Belarus în contextul propunerilor preşedinţiei albaneze a OSCE cu scopul de a contribui la dialogul dintre autorităţi şi opoziţie”, potrivit unui comunicat al ambasadei Rusiei la Tirana.

Serghei Lavrov a subliniat că este esenţial ca populaţiei din Belarus să i se permită să îşi rezolve singură propriile probleme.

Şeful diplomaţiei de la Moscova s-a opus unei soluţii impuse din exterior cetăţenilor din Belarus pentru a evita trista experienţă a „intervenţiei europene” în Ucraina din februarie 2014, înainte de răsturnarea de la putere a conducerii proruse de la Kiev.

Aleksandr Lukaşenko se confruntă cu manifestaţii cotidiene şi cu o mişcare de grevă declanşate la apelul opoziţiei. Aceasta respinge rezultatele alegerilor prezidenţiale de la 9 august care l-au dat învingător pe actualul şef al statului cu 80% din voturi.

Proteste în cursul zilei de duminică

Zeci de mii de persoane au ieşit din nou în stradă duminică la Minsk împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, menţinând presiunea la două săptămâni de la declanşarea unei mişcări istorice de protest pentru a denunţa alegerile prezidenţiale contestate, relatează AFP şi DPA. Mobilizarea a părut asemănătoare ca amploare cu cea de săptămâna trecută, când circa 100.000 de persoane au manifestat, potrivit jurnaliştilor AFP.

În vârstă de 65 de ani şi la putere de 26 de ani, Lukanşenko s-a angajat în această săptămână că „va rezolva problema” contestării, despre care spune că este un complot occidental, şi chiar a plasat armata în stare de alertă, acuzând NATO de manevre la frontierele Belarusului.