Eventuale sancţiuni comerciale chineze împotriva Japoniei, drept replică la achiziţionarea de către Tokyo a unor insule din Marea Chinei de Est disputate de ambele ţări, ar putea da înapoi economia japoneză, avertiza în ediţia sa de luni People Daily, preluat de agenţiile de presă internaţionale.
‘Economia Japoniei nu este imună faţă de eventuale măsuri economice chineze’, afirmă ziarul Partidului Comunist Chinez.
Economia Japoniei ar putea regresa cu 10 sau chiar 20 de ani, continuă cotidianul chinez, făcând trimitere directă la crizele bursieră, imobiliară şi bancară care au afectat Ţara Soarelui Răsare în anii ’90 şi care conform People Daily au însemnat cel puţin zece ani de declin pentru economia ţării asiatice.
Ziarul recunoaşte însă că ambele ţări ar avea de suferit din cauza unui eventual război economic, China fiind primul partener comercial al Japoniei.
Japonia deja a început SABOTAJUL ECONOMIC
Marile companii nipone şi-au închis luni fabricile din China şi au cerut expaţilor japonezi să nu îşi părăsească locuinţele, din cauza protestelor violente privind disputa teritorială care ameninţă să afecteze semnificativ legăturile comerciale dintre cele mai mari economii asiatice, transmite Reuters.
Producătorul auto Honda Motor Co a anunţat, luni, suspendarea producţiei în China în zilele de 18 şi 19 septembrie, la cele două fabrici din oraşele Guangzhou şi Wuhan. „Am decis să suspendăm producţia timp de două zile din cauza escaladării tensiunilor dintre China şi Japonia”, a declarat, pentru Reuters, un purtător de cuvânt al Honda. Acesta a adăugat că „dealerii noştri nu pot primi în prezent maşinile care le-au fost alocate”, făcând referire la atacurile asupra unor reprezentanţe Honda în timpul weekendului. Şi sediile Toyota din China au fost afectate de violenţe.
China este principalul partener comercial al Japoniei, valoarea comerţului dintre cele două ţări ajungând la 345 de miliarde de dolari în 2011.
Săptămâna trecută, China a reacţionat vehement la un recent anunţ al Japoniei privind naţionalizarea unor insuliţe revendicate de Beijing, după ce îşi reafirmase suveranitatea asupra arhipelagului denumit Senkaku de niponi, Diaoyu de chinezi, conform agenţiilor de presă internaţionale. În China au avut loc totodată ample manifestaţii populare antinipone.
Un grup de insule nelocuite, situat la 2.000 de kilometri sud-vest de Tokyo şi la 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului, care de asemenea le revendică, este în centrul disputei care a dus la deteriorarea relaţiilor dintre cele două ţări.