Deputatul Raluca Turcan nu este deloc mulțumită de ultimele declarații și idei venite din partea PSD pe subiectul taxelor și contribuțiilor datorate statului român. Tensiunile vin în contextul în care social-democrații urmează să preia postul de premier în doar câteva luni.
Continuă înțepăturile în coaliția de guvernare, înaintea momentului mult așteptat în care va avea loc rotația guvernamentală.
Raluca Turcan, atac la PSD: Social-democrații încep să aibă fracturi de logică
Deputatul liberal Raluca Turcan, care a deținut în trecut funcția de ministru al Muncii, afirmă că Partidul Social Democrat a ajuns să fie copleșit de perspectiva preluării postului de premier și începe să aibă fracturi de logică.
Replica acidă a Ralucăi Turcan a venit în urma propunerii social-democraților privind introducerea de noi taxe și impozite și de scăderi de contribuție.
„Vreau să aduc o clarificare legată de dezbaterea publică din ultimele zile legată de introducerea de noi taxe și impozite în perspectiva rotativei premierilor.
Aș vrea să spun răspicat că eu cred că PSD a ajuns să fie copleșit de perspectiva preluării postului de prim-ministru și începe să aibă fracturi de logică.
Vorbește simultan de creșteri de taxe, dar și de scăderi de contribuție, într-un context economic fragil”, a transmis Raluca Turcan pe pagina sa de socializare.
Nu vom obține locuri de muncă în economie generând spaimă în investitori, cu taxe aberante și impozite nejustificate
Ea afirmă că „toate aceste speculații nu fac decât să-i afecteze pe români” și că „soluția sănătoasă și sustenabilă pe termen mediu și lung” pentru scăderea contribuțiilor este creșterea numărului de angajați.
„La fiecare 60 de mii de angajați noi în economie, putem reduce impozitarea muncii cu circa 1% pentru 5,6 milioane de angajați. Ori, mai multe locuri de muncă în economie nu vom obține generând spaimă în investitori, cu taxe aberante și impozite nejustificate.
Solicit așadar, pentru seriozitatea dezbaterilor în spațiul public, că înainte de orice discuție despre noi modificări fiscale, PSD să prezinte și un plan de creare a minimum 700.000 de locuri de muncă astfel încât să putem scădea contribuțiile și angajații, mai ales cei din mediul privat, să poată avea venituri mai mari.
În această situație, în care trebuie să crești numărul de angajați, să creezi noi locuri de muncă la privat, adică să atragi investiții, nu poți speria mediul privat! Orice discuție despre modificarea codului fiscal gripează mediul privat. Blochează investițiile. Oare economiștii PSD nu cunosc asta?”, a mai scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.
Ȋn încheiere, deputatul PNL a transmis un mesaj tuturor celor care ies în spațiul public și pretind că se luptă cu inflația.
„Cei care spun că ”se luptă” cu inflația, ar trebui să recunoască faptul că orice taxă/impozit aplicat companiilor va amplifica creșterea prețurilor, iar taxa/impozitul se va plăti tot din buzunarele românilor”, a mai precizat Raluca Turcan.
PSD: Este o exagerare populistă să spui că o astfel de abordare ar sufoca mediul de afaceri
Tot vineri, Partidul Social Democrat a transmis, printr-un comunicat de presă, că scopul final al taxei de solidaritate este de a susţine măsurile pentru scăderea impozitării muncii, în special la angajaţii cu venituri mici sau medii, şi de a susţine sistemul de Educaţie care pregăteşte viitoarea forţă de muncă a României.
„PNL trebuie să se hotărască dacă vrea să fie alături de aceşti angajaţi care muncesc din greu, care contribuie substanţial la creşterea economică, dar care au fost afectaţi puternic de creşterea preţurilor, în contextul inflaţionist global.
Ȋntr-o perioadă dificilă din punct de vedere economic, ar trebui ca şi companiile mari care au plătit impozite mai mici de 1% din cifra lor de afaceri să plătească măcar această cotă pentru a susţine creşterea veniturilor angajaţilor care contribuie cel mai mult la dezvoltarea României.
Acesta este principiul solidarităţii, care ar trebui promovat de toate partidele politice pentru a menţine în România această forţă de muncă productivă, atât de importantă pentru economia naţională”, au arătat social-democrații în mesajul lor.
PSD a explicat că acuzațiile venite la adresa măsurilor propuse de ei sunt exagerări populiste.
„Este o exagerare populistă să spui că o astfel de abordare ar sufoca mediul de afaceri şi ar creşte preţurile finale, din moment ce, în marea lor majoritate, companiile din România care îşi declară profiturile obţinute în mod real, plătesc deja un impozit cel puţin echivalent cu 1% din veniturile lor, fără a avea preţuri mai mari ca celelalte”, se mai arată în comunicatul PSD.