Președintele Klaus Iohannis susține că acest summit a reafirmat unitatea și coeziune pentru apărarea colectivă, dar și angajamentul comun pentru o ordine mondială bazată pe reguli.

Șeful statului a mai subliniat comportamentul agresiv al Rusiei. În ceea ce privește situația din Marea Neagră, președintele țării susține că această regiune este importantă din punct de vedere strategic pentru securitatea euro-atlantică, așa că rămâne o prioritate.

„Alături de președintele Biden și de ceilalți lideri aliați am reafirmat unitatea și coeziunea pentru apărarea colectivă precum și angajamentul comun pentru o ordine mondială bazată pe reguli. Alianța trebuie să dispună de forțe pentru a răspunde amenințărilor din regiune. Am evidențiat comportamentul agresiv și destabilizator al Rusiei. Situația din Marea Neagră rămâne preocupantă.

Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică. Am convenit în avansarea și aprofundarea relațiilor cu UE. Parteneriatul cu UE este foarte important și trebuie să fie tot mai solid”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a fost întreabat și despre discuțiile pe care președinții SUA și Rusiei le vor avea, inclusiv despre scuturile antirachetă din România și Polonia. În acest context, Klaus Iohannis a spus că sistemele sunt pur defensive și nu o amenințare pentru Kremlin.

„Aceste scut e de multe ori adus în discuție. Este unul pur defensiv, inclusiv cel de la noi, de la Deveselu. Noi nu intenționăm să atacăm pe nimeni, însă vom apăra statele, națiunile noastre”, a spus  șeful statului.

Summitul NATO, o regăsire a SUA

Potrivit Reuters, Summit-ul NATO care a avut loc luni marchează  o „regăsire” a SUA cu aliaţii săi, relaţie care a avut de suferit în perioada administraţiei Trump.

Secretarul general NATO Jens Stoltenberg a descris summit-ul ca fiind un ”moment important”, care își propune să pună capăt celor patru ani tensionați din timpul mandatului lui Donald Trump, care a zdruncinat încrederea în alianța occidentală numind-o „învechită”.

În același timp, prin acest summit, aliații își doresc transmită un mesaj ferm Rusiei înainte de summit-ul Joe Biden-Vladimir Putin de la Geneva. De asemenea, vor lansa revizuirea conceptului strategic al NATO pentru a pregăti Alianţa să facă faţă noilor ameninţări în spaţiu, în cyberspaţiu şi tacticilor Chinei de a influenţa organizaţia pentru a-i modifica practicile şi obiectivele, potrivit Agerpres.