Cărbune din teritoriile anexate de ruşi, vândut în Turcia! Este informaţia care a pus pe jar Europa şi Statele Unite, dar şi aliaţii din NATO ai lui Recep Erdogan.
Turcia cumpără cărbune de la ruşi, extras din regiunile anexate în estul Ucrainei
Turcia îşi va atrage din nou furia Europei! Ţara condusă de preşedintele Erdogan, stat membru NATO, a cumpărat cărbune din regiunile anexate de Rusia în Ucraina.
În 2023, importurile de cărbune efectuate de Turcia din acele zone au depăşit 14,3 milioane de dolari.
Totul reiese din datele vamale ale Rusiei, notează jurnaliştii de la Reuters.
În jur de 160.400 de tone de cărbune din regiunile anexate Doneţk şi Lugansk au fost cumpărate Turcia şi au ajuns în această ţară între februarie şi iulie 2023.
După ce au analizat datele vamale, jurnaliştii au contactat mai mulţi producători, trei din trei confirmând că au trimis cărbune în Turcia.
Cel puţin zece producători ar fi trimis însă cărbune către Turcia din regiunile anexate de către ruşi. Aproape toate exporturile de cărbune din aceste zone s-au îndreptat către Turcia. Vorbim despre un procent de 95% în februarie-iulie 2023.
Uniunea Europeană şi SUA au impus sancţiuni asupra Rusiei. Asta a restricţionat puternic comerţul pe care Federaţia Rusă şi regiunile anexate din Ucraina îl mai pot efectua.
Totuşi, Turcia nu a impus aceleaşi restricţii faţă de Rusia şi de regiunile anexate.
Turcia este un mare consumator şi importator de cărbune, în ciuda tendinţelor globale
Faţă de alte ţări la nivel mondial, Turcia foloseşte în continuare foarte mult cărbune, importurile fiind şi ele pe măsură. În primele şase luni din 2023, turcii au produs 31,5 milioane MWh de electricitate din cărbune importat. Este o creştere cu 25% faţă de perioada similară din 2022.
Potrivit datelor analizate de Reuters, companiile care vând cărbune sunt înregistrate în Rusia şi în teritoriile ucrainene anexate.
Cumpărătorii au fost companii înregistrate în Hong Kong, Emiratele Arabe Unite şi jurisdicţii offshore, inclusiv Belize şi Insulele Virgine Britanice. Nu au fost listate companii din Turcia, iar Reuters nu a putut găsit contacte pentru cumpărători sau să identifice clar cine au fost beneficiarii finali.
Astfel de practici au atras însă nemulţumirea Statelor Unite. Americanii au impus restricţii asupra companiilor care ar sprijini Rusia în războiul dus împotriva Ucrainei. Au fost vizate inclusiv companii din Turcia.
Departamentul de Stat al SUA a precizat clar că Statele Unite condamnă orice încercare a Rusiei de a profita de pe urma furtului resurselor naturale ale Ucrainei. Resursele naturale ale Ucrainei aparţin poporului ucrainean, a spus un reprezentant al Departamentului de Stat american.
Şi China ar avea astfel de practici. Jurnaliştii Reuters scriau acum câteva luni, că o companie din China a cumpărat cupru de la o uzină aflată tot în regiunile anexate de ruşi.