Conducerea Insulelor Solomon a anunțat reprezentanții Japoniei că nu vor permite amplasarea de baze militare ale Chinei pe teritoriul lor, după avertismentul lansat de SUA zilele trecute.
Insulele Solomon transmit că nu vor permite Chinei să construiască baze militare
Premierul Insulelor Solomon, Mannaseh Sogavare, a anunțat marți, în fața unei delegații japoneze aflate în vizită, că nu intenționează să permită Chinei să construiască baze militare în țara sa, conform Mediafax.
Informația a fost oferită de ministrul japonez de externe, Yoshimasa Hayashi. Zilele trecute, China anunța că a semnat un pact de securitate cu Insulele Solomon la începutul lunii.
Anunțul a provocat îngrijorarea Washingtonului și a aliaților săi deoarece pactul ar putea extinde în mod semnificativ raza de acțiune militară a Chinei în regiune.
Avertismentul Statele Unite ale Americii în Pacific
Washingtonul a avertizat Insulele Solomon că va riposta ”în consecinţă” dacă China va instala o ”prezenţă militară permanentă” în acest arhipelag din Pacific care a semnat un acord de securitate cu statul chinez, a transmis vineri Casa Albă.
O delegaţie americană la nivel înalt care a fost într-o vizită oficială în Insulele Solomon le-a explicat liderilor acestei ţări că dacă Beijingul se va îndrepta către ”stabilirea unei prezenţe militare de facto”, aceasta va provoca ”îngrijorări serioase” în Statele Unite, care vor ”riposta în consecinţă”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei SUA.
Aceasta este valabil şi în cazul creării oricărei ”instalaţii militare” sau a unor ”capacităţi de proiectare a forţei” care ar permite o desfăşurare chineză în regiune, mai precizează Casa Albă.
Emisari ai preşedintelui american Joe Biden şi ai Departamentului american de Stat au fost vineri în Insulele Solomon, unde au avut discuţii în special cu premierul Manasseh Sogavare. Washingtonul a fost luat prin surprindere marţi de anunţul oficial privind încheierea unui acord de securitate între China şi Insulele Solomon.
Textul acordului nu a fost făcut public, dar o versiune preliminară scursă în presă cuprindea dispoziţii ce autorizează desfăşurări navale şi poliţieneşti ale Chinei în Insulele Solomon, ceea ce a alarmat SUA şi Australia, îngrijorate de mult timp de posibilitatea construirii unei baze navale chineze în Pacificul de Sud.
”Răspunzând preocupărilor prezentate, premierul Sogavare a reiterat asigurările care garantează în mod precis că nu vor exista baze militare, prezenţe pe termen lung şi nici capacităţi de proiectare a forţei” chineze, mai menţionează comunicatul Casei Albe.