Provocările pentru Republica Moldova, situată între Ucraina și România, sunt complexe. Potrivit publicației The Conversation, Rusia continuă să genereze instabilitate prin inițiativele sale persistente de dezinformare și instigarea protestelor anti-guvernamentale.

Republica Moldova are de-a face cu provocări complexe

Conform sursei menționate, la acestea se adaugă acuzații de cumpărare a voturilor și eforturi de a contesta legitimitatea rezultatelor alegerilor și referendumului pro-european. În acest context, susține publicația, situația din Moldova pare explozivă.

The Conversation amintește că țara și-a câștigat independența în 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice. Un scurt conflict între Guvern și separatiști în regiunea estică Transnistria, susținuți de rămășițele armatei sovietice staționate acolo, s-a încheiat cu divizarea de facto a țării.

Încercările de a soluționa acest conflict au progresat puțin

Mai mult, încercările de a soluționa acest conflict au progresat puțin în ultimii treizeci de ani. Astfel, dezvoltarea Moldovei a fost oprită de existența unui conflict nerezolvat în interiorul granițelor sale.

Acest lucru și la contribuit la problemele economice ale Republicii Moldova. Președintele în exercițiu al Maia Sandu, care este pro-occidentală, a legat referendumul privind aderarea țării la Uniunea Europeană de campania sa de realegere.

Potrivit publicației menționate, aceasta ar putea fi cea mai bună șansă a țării de a scăpa în sfârșit de trecutul său sovietic.

Unele sondaje recente arată că o majoritate a electoratului ar putea să voteze „da” în ceea ce privește susținerea aderării la UE.

Acest lucru ar reprezenta primul pas într-un proces îndelungat.

steag republica moldova
SURSA FOTO: Dreamstime

Din punct de vedere politic, sistemul de partide rămâne extrem de fragmentat

Totodată, sistemul de partide rămâne extrem de fragmentat și din ce în ce mai polarizat din punct de vedere politic. Lipsește teren comun în ceea ce privește identitatea națională moldoveană.

La rândul lor, dispute teritoriale ale Moldovei rămân provocatoare. Situația este și mai evidentă în regiunea pro-Rusia Transnistria și în Găgăuzia, dar și în regiuni etnice și cultural distincte, precum Taraclia.

Potrivit sursei menționate, aceste regiuni vor necesita o gestionare atentă pentru a preveni o criză politică și economică majoră după ziua de 20 octombrie.

Unele dintre reformele din țară, parte a procesului de integrare, precum reglementările UE în ceea ce privește concurența, subvențiile și accesul pe piață, vor avea un cost pentru Moldova.