Ministrul armean de externe Ararat Mirzoyan se va întâlni cu omologul său azer, Jeyhun Bayramov, pe 2 octombrie, la Geneva, pentru o nouă rundă de negocieri, potrivit ministerului armean de externe.
Tensiuni între Armenia și Azerbaidjan
„În ciuda provocărilor azerilor, Armenia va participa la întâlnire. Prin urmare, declarațiile Ministerului Afacerilor Externe al Azerbaidjanului potrivit cărora Armenia încearcă să perturbe negocierile sunt nefondate. Armenia, ca și înainte, este acum constructivă, urmărind obținerea unei păci durabile în Caucazul de Sud, și așteaptă același lucru din partea Azerbaidjanului„, se arată într-un comunicat al Ministerului armean de Externe.
„Armenia, ca întotdeauna, se concentrează pe găsirea unei păci durabile şi aştept acelaşi lucru din partea Azerbaidjanului”, a anunţat purtătorul de cuvânt al MAE de la Erevan, Vaan Unanian.
Totodată, el a menționat că reprezentantul ţării sale va participa la reuniune „în pofida provocărilor azere” şi a acuzaţiilor „neîntemeiate” potrivit cărora Armenia vrea să facă să eşueze negocierile. Surse oficiale de la Baku au confirmat şi ele că vor participa la reuniune.
Va avea loc o nouă rundă de negocieri
Prima întâlnire dintre şefii diplomaţiilor armeană şi azeră a avut loc în iulie la Tbilisi, capitala Georgiei. Reuniunea de duminică va avea loc în plină escaladă militară în regiune, după ce Armeniaa acuzat trupele azere că au atacat teritoriul armean în zilele de 13 şi 14 septembrie.
Oficialii de la Baku au atribuit acţiunile militare, în care au murit peste 200 de militari, majoritatea armeni, „prevenirii unei provocări armene pe scară largă”.
Premierul armean Nikol Paşinian a declarat vineri că situaţia la frontiera armeano-azeră continuă să fie tensionată şi nu a exclus noi acţiuni militare ale oficialilor de la Baku, „din cauza retoricii militariste” a autorităţilor de acolo.
Armenia și Azerbaidjan s-au înfruntat în două rânduri, în anii 1990 şi în 2020, pe tema suveranităţii din Nagorno-Karabah, teritoriu azer populat în majoritate de armeni, aminteşte AFP. Războiul din 2020, care a durat o lună şi jumătate şi s-a soldat cu moartea a 6.500 de militari din ambele tabere, s-a încheiat cu un armistiţiu negociat de Rusia.