Cătălin Predoiu a răbufnit după declarația lui Gerhard Karner. Ministrul din Austria susține că România se află „pe drumul cel bun” pentru intrarea completă în spațiul Schengen. Totuși, în opinia lui, nu am ajuns încă „la destinație”.
Tensiuni între Cătălin Predoiu și omologul din Austria
Predoiu subliniază că „trebuie să înțelegem ce înseamnă că suntem pe drumul cel bun și ce înseamnă că nu suntem la capătul drumului”. Totodată, ministrul din România a explicat că declarația respectivă „trebuie plasată în contextul mecanismului JAI”.
„Trebuie să înțelegem ce înseamnă că suntem pe drumul cel bun și ce înseamnă că nu suntem la capătul drumului. Declarația trebuie plasată în contextul mecanismului JAI.
Consiliul JAi se desfășoară pe baza unei ordini de zi, care este stabilită de către președinția rotativă în consultare cu Comisia Europeană și statele membre”, a declarat Cătălin Predoiu la Antena 3.
Ordinea de zi a fost prestabilită de câteva luni de președinția ungară
De asemenea, Predoiu amintește că „această ordine de zi a fost prestabilită de câteva luni de președinția ungară”. Potrivit oficialului român, autoritățile din țara noastră au fost în contact cu „președinția maghiară, cu Comisia Europeană și cu ministrul Karner”.
„Această ordine de zi a fost prestabilită de câteva luni de președinția ungară. Noi am avut contact cu președinția maghiară, cu Comisia Europeană și cu ministrul Karner. Când președinția ungară și-a pus problema formării ordinii de zi pentru Consiliul JAI din octombrie, în mod corect a ridicat chestiunea viabilității unei ordini de zi care să includă o decizie. În primă fază, președinția ungară a opinat că nu ar trebui să avem deloc subiectul pe ordinea de zi.
Noi am spus că nu e în ordine să nu avem subiectul Schengen pe ordinea de zi a JAI, pentru că asta ar putea să dea un semnal greșit cetățenilor despre stadiul progreselor în ceea ce privește aderarea României în spațiul de liberă circulație.
După mai multe runde de convorbiri, s-a convenit ca pe ordinea de zi a Consiliului JAI să existe barometrul Schengen, dar și starea de lucru privind criteriile, măsurile luate de România, inclusiv modalitatea de aplicare Air Schengen. S-a urcat acest punct pe ordinea de zi. Totuși, Consiliul JAI nu a inclus pe ordinea de zi o decizie, ci a fost un consiliu intermediar către o decizie”, a mai spus Predoiu.
Eugen Tomac este de părere că că în acest an nu există nicio şansă să aderăm la Schengen
Amintim că subiectul Schengen a fost intens dezbătut în ultima vreme. Despre acest lucru a vorbit și președintele PMP, Eugen Tomac. El este de părere că că în acest an nu există nicio şansă să aderăm la Schengen.
De asemenea, Tomac a spus că vom intra împreună cu Bulgaria, dar cel mai devreme s-ar putea întâmpla în prima parte a anului viitor.
Ulterior, el a criticat măsurile luate de PSD și PNL. El susține că „lovitura de stat” din vara lui 2012 „ne-a costat această amânare care înseamnă zeci de miliarde de euro risipiţi”.
De asemenea, politicianul spune că în momentul de față asistăm la „neputinţa statului român de a-şi proteja cetăţenii”. Această atitudine, susține Tomac, se traduce în „pierderi uriaşe în economie”.