Germania și Franța au amânat miercuri o întâlnire planificată pentru săptămâna viitoare între guvernele lor. Berlinul a afirmat că este nevoie de "mai mult timp" pentru a găsi un punct comun în legătură cu o serie de probleme.
Amânarea până în ianuarie a reuniunii obișnuite găzduite alternativ de fiecare cabinet a scos la iveală o ruptură tot mai mare între cele două puteri ale UE și are loc în contextul în care Europa se luptă să facă față unei crize energetice și a costului vieții declanșate de invazia Rusiei în Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al cancelarului Olaf Scholz, Steffen Hebestreit, nu a dorit să se pronunțe asupra subiectelor asupra cărora guvernele nu au reușit să ajungă la un acord, dar a recunoscut că „există o serie de probleme diferite de care ne ocupăm în acest moment… asupra cărora nu am ajuns încă la o poziție unitară”.
Prin urmare, ambele părți au decis că este „rezonabil” să amâne discuțiile, care urmau inițial să fie găzduite de Franța, pentru luna ianuarie.
Olaf Scholz se va întâlni cu Emmanuel Macron
Cu toate acestea, Olaf Scholz va purta discuții bilaterale cu președintele francez Emmanuel Macron în marja unui summit UE care începe joi, a declarat Hebestreit, adăugând că cei doi s-ar putea întâlni și miercurea viitoare la Paris.
Oficiali guvernamentali de la Paris şi Berlin afirmă că Olaf Scholz şi Emmanuel Macron au decis amânarea reuniunii interministeriale, deoarece sunt necesare acţiuni pentru ajugerea la poziţii comune în domeniile energiei şi apărării. Conform unor surse, preşedintele Emmanuel Macron, care a lansat o serie de idei ambiţioase pentru viitorul Uniunii Europene, ar fi fost dezamăgit de o întâlnire pe care a avut-o recent cu Olaf Scholz şi de prudenţa acestuia privind intensitatea cooperării.
Nemulţumirea Administraţiei de la Paris se referă şi la intensificarea cooperării Germaniei cu Spania, mai ales că Franţa se opune construirii unui gazoduct prin Munţii Pirinei. De asemenea, Macron ar fi nemulţumit că Berlinul nu l-a informat în avans despre planul de alocare a subvenţiilor de 200 de miliarde de euro pentru compensarea preţurilor la gaze în Germania, un program criticat inclusiv de Uniunea Europeană, care a denunţat acţiuni neconcurenţiale.
Emmanuel Macron vrea „solidaritate” din partea Germaniei
Emmanuel Macron a semnalat că aşteaptă „solidaritate” europeană din partea Berlinului.
„Nu putem să insistăm pe politici naţionale, deoarece acest lucru creează distorsiuni pe continentul european. Eu cred în forţa cuplului franco-german şi în capacitatea noastră de a produce împreună o strategie ambiţioasă”, a declarat Emmanuel Macron într-un interviu acordat publicaţiei Les Échos, potrivit postului de televiziune TF1.
„Germania este într-un moment de schimbare a modelului şi nu trebuie să subestimăm caracterul destabilizator al acestui lucru. Dar trebuie să fim coerenţi, nu trebuie să adoptăm strategii naţionale, ci o strategie europeană. Există solidaritate europeană cu Germania şi este normal să existe solidaritatea Germaniei cu Europa”, a mai spus Emmanuel Macron.