O convorbire telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care ar fi avut loc în luna iunie a acestui an, l-a enervat foarte tare pe președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, potrivit unor surse anonime citate de NBC.

Joe Biden abia îl anunțase pe Zelenski că tocmai dăduse undă verde pentru încă un miliard de dolari în asistență militară americană pentru Ucraina, când liderul de la Kiev a început să enumere tot ajutorul suplimentar de care avea nevoie, dar nu îl primise. Atunci, președintele SUA și-a pierdut cumpătul, au povestit cei familiarizați cu această întâmplare.

Acesta a ridicat vocea la Zelenski, spunând că poporul american a fost destul de generos, iar administrația sa și armata americană au lucrat din greu pentru a ajuta Ucraina, iar Zelenski ar putea să arate ceva mai multă recunoștință pentru acest lucru.

Președintele SUA deja acumulase frustrare

O sursă a declarat că Joe Biden a fost direct cu Zelenski în legătură cu gestionarea acestor probleme pe canalele militare corespunzătoare, dar schimbul de replici nu a fost unul aprins.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a refuzat să comenteze informațiile. De asemenea, un purtător de cuvânt al lui Zelenski nu a răspuns la solicitarea NBC de a detalia subiectul. Unii înalți oficiali americani avertizează însă că nu există semne că războiul se va încheia în curând.

Potrivit a trei persoane familiarizate cu discuțiile, frustrările președintelui SUA față de Zelenski se acumulaseră deja cu săptămâni întregi înainte de apelul de pe 15 iunie. Joe Biden și unii dintre consilierii săi de top erau convinși că administrația SUA depune eforturi, dar Zelenski a continuat să se concentreze pe ceea ce nu se face.

Din perspectiva președintelui ucrainean, precum și a unor guverne est-europene și a parlamentarilor americani din ambele partide, a existat o frustrare din cauza faptului că Administrația de la Casa Albă s-ar mișca prea încet în ceea ce privește cererile de arme ale Ucrainei, ezitând inițial să aprobe anumite capacități pe care Kievul le-a cerut urgent. Apoi, însă, a cedat câteva săptămâni mai târziu, sub presiunea publică, mai arată două surse familiare cu această situație.

Statele Unite ar putea înceta oricând să sprijine Ucraina

Oficialii administrației SUA au spus însă că relația dintre cei doi președinți s-a îmbunătățit considerabil de la acest apel telefonic ce a avut loc în luna iunie, după ce Zelenski a făcut o declarație în care lăuda SUA pentru asistența sa generoasă. Acest incident arată totuși faptul că Joe Biden este conștient de faptul că atât sprijinul Congresului SUA, cât și cel public, pentru trimiterea de miliarde de dolari în Ucraina, ar putea începe oricând să se estompeze.

Acel moment se pare că se apropie, în condițiile în care președintele SUA se pregătește să ceară Congresului și mai mulți banii pentru Ucraina. Joe Biden se confruntă acum cu rezistența unor republicani și democrați, rezistență care nu a existat atunci când Congresul a aprobat fondurile anterioare ale Ucrainei. Casa Albă a discutat în legătură cu cererea Congresului de a da și mai multe miliarde de dolari, în timpul sesiunii legislative de după alegerile intermediare.

Casa Albă nu a specificat public însă o sumă. Parlamentarii și lobby-iștii din Ucraina speră la 40-60 de miliarde de dolari, iar oficialii care familiarizați cu aceste discuții preconizează că suma va fi de aproximativ 50 de miliarde de dolari.