Directorul Departamentului II CSI al Ministerului rus de Externe, Alexey Polishchuk, a lansat un atac la adresa autorităților din Republica Moldova. Reacția sa a venit după o declarație făcută de Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Securitate și Informații, cu privire la un atac iminent al Rusiei.
Tensiuni între Rusia și Republica Moldova. Un oficial de la Kremlin îl critică pe șeful spionajului de la Chișinău
Așadar, Alexey Polishchuk a susținut că mesajul lui Alexandru Musteață despre un atac iminent al Rusiei contrazic declarațiile oficiale ale autorităților de la Chișinău.
„Autoritățile moldovenești, inclusiv președintele și președintele parlamentului, precum și liderii NATO și ai țărilor vecine Republicii Moldova, au făcut declarații contradictorii în același timp cu această remarcă. Poziția oficialilor de rang înalt implică, de obicei, că aceștia ar trebui să fie responsabili în ceea ce privește declarațiile publice”, a menționat diplomatul din Rusia, într-un interviu pentru tass.com
Amintim că reacția lui Alexey Polishchuk a venit după ce Alexandru Musteață a subliniat într-un interviu acordat postului de televiziune TVR Moldova în decembrie 2022 „riscul ridicat” ca forțele armate ruse să desfășoare o ofensivă în 2023 pentru a ajunge în Transnistria.
Trebuie menționat că Serviciul de Securitate și Informații din Republica Moldova a emis un comunicat două ore mai târziu, afirmând că declarația directorului a fost interpretată greșit.
Un jurnalist ucrainean spune că Transnistria a devenit o gaură neagră de contrabandă
În altă ordine de idei, jurnalistul ucrainean Serghei Sidorenko a subliniat într-o analiză publicată recent că Transnistria a devenit „o gaură neagră de contrabandă fără nici un viitor economic”.
„Transnistria a devenit o gaură neagră de contrabandă fără nici un viitor economic. Dar, în ciuda acestui fapt, soarta ei a fost, ani la rând, în mâinile autorităților din Moldova și Ucraina. Această zonă gri a adus beneficii financiare reprezentanților ambelor state, obligându-i să închidă ochii la multe ilegalități”, a subliniat jurnalistul ucrainean Serghei Sidorenko, conform eurointegration.com
De asemenea, jurnalistul ucrainean spune că ziua de 24 februarie 2022 a schimbat totul, deoarece Ucraina și-a dat seama că Transnistria reprezintă o amenințare la adresa securității naționale.
Amintim că autoritățile de la Chișinău doresc soluționarea conflictului transnistrean exclusiv pe cale pașnică, fără ca acest proces să afecteze parcursul european al țării. Maia Sandu a spus că Moldova trebuie să devină membră a UE până la sfârșitul acestui deceniu.
În 2023, Chișinăul a stabilit un buget record pentru apărare, investiții majore urmând a fi efectuate în securizarea spațiului aerian.