Ambasadorul Rusiei în Statele Unite a declarat că Washingtonul a amenințat cu represalii după ce reporterul de la Wall Street Journal, Evan Gershkovich, a fost reținut sub acuzația de spionaj și a sugerat că ar putea fi momentul să reducă numărul jurnaliștilor americani în Rusia.
Tensiuni între Rusia și SUA
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat la 30 martie că l-a reținut pe Gershkovich în orașul Ekaterinburg din Urali și că a deschis un caz de spionaj împotriva acestuia pentru că a colectat ceea ce a spus că sunt secrete de stat despre complexul industrial militar.
Gershkovici, primul jurnalist american reținut în Rusia sub acuzația de spionaj de la sfârșitul Războiului Rece, și Jurnalul au negat că ar fi fost implicat în spionaj.
Statele Unite au îndemnat Rusia să îl elibereze pe Gershkovich și au calificat drept ridicole afirmațiile rusești de spionaj. Președintele SUA, Joe Biden, a cerut eliberarea lui Gershkovici.
„Americanii ne-au amenințat cu măsuri de represalii dacă nu îl eliberăm pe Gershkovici în viitorul apropiat. Vom vedea cum vor acționa”, a declarat ambasadorul rus Anatoli Antonov pentru televiziunea de stat First Channel din Rusia.
Antonov a declarat că a avut o conversație „foarte dură” cu subsecretarul de stat american Victoria Nuland, care a acuzat Rusia de reținerea ilegală a lui Gershkovici. Antonov a spus că Nuland l-a întrerupt în mod repetat într-un mod contraproductiv.
Jurnaliștii americani ar putea avea interzis în Rusia
Ambasadorul rus a spus că ar putea fi momentul să se reducă numărul jurnaliștilor americani care lucrează în Rusia.
„Americanii au un cuvânt foarte bun – reciprocitate, pe care insistă întotdeauna”, a declarat Antonov.
„Poate că a venit momentul să dăm dovadă de reciprocitate și să reducem numărul jurnaliștilor americani care lucrează la Moscova și în Rusia în ansamblu la numărul [jurnaliștilor ruși] care lucrează la Washington și New York”, a spus Antonov, potrivit Reuters.
Kremlinul a declarat că Gershkovici a desfășurat activități de spionaj „sub acoperirea” jurnalismului. Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat Statelor Unite că Gershkovici a fost prins în flagrant în timp ce încerca să obțină secrete.
Reacția SUA
Luni, Statele Unite au stabilit că Rusia l-a „reținut pe nedrept” pe Gershkovici, spunând efectiv că acuzațiile de spionaj sunt false și că acest caz este unul politic.
Mulți reporteri americani au părăsit Rusia după ce președintele Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor în Ucraina anul trecut – și mai mulți au plecat de la reținerea lui Gershkovici.
Statele Unite le-au spus în repetate rânduri cetățenilor săi să părăsească Rusia din cauza războiului din Ucraina și a riscului de arestare arbitrară sau de hărțuire din partea forțelor de ordine rusești.