Tensiuni între Ungaria și Austria! Comisia Europeană a intrat pe fir: Pun în pericol viețile oamenilor

ungaria

SURSA FOTO: Dreamstime

Ungaria a generat noi controverse printr-o decizie luată de guvernul de la Budapesta. Aceasta a generat tensiune și la Viena. Comisia Europeană se implică la rândul ei în acest caz și a cerut clarificări din partea autorităților ungare. În tot acest nou scandal, decizia Budapestei îi afectează și pe români.

Austria ia măsuri sporite de securitate la graniță

Austria a sporit securitatea la frontierele sale după ce Ungaria a eliberat din închisorile sale traficanți de persoane condamnați. Această nouă dispută cu Budapesta a ridicat tensiuni și cu Bruxelles-ul.

În urma unor informații potrivit cărora sute de deținuți ar fi putut fi eliberați luni, cu condiția ca aceștia să părăsească imediat țara, secretarul de stat din cadrul Ministerului de Interne al Ungariei, Bence Retvari, a dat vina pe Uniunea Europeană pentru această măsură.

El a declarat că decizia a fost necesară deoarece UE „refuză să contribuie la controlul frontierelor” și a susținut că UE datorează Ungariei suma de 1,5 miliarde de euro în schimbul măsurilor de protecție a frontierelor externe ale blocului, transmite The Guardian.

Luna trecută, guvernul ungar a emis un decret care permitea eliberarea a până la 700 de deținuți străini condamnați pentru trafic de persoane, cu condiția ca aceștia să părăsească țara în termen de 72 de ore.

Retvari a declarat pentru Budapest Times că în închisoare se află 2.000 de persoane condamnate pentru trafic de persoane, ceea ce, potrivit acestuia, contribuie la supraaglomerare. Însă, decizia de a elibera luni o parte dintre aceștia a tensionat relațiile cu Austria, care l-a convocat pe ambasadorul ungar.

„Credem că acesta este un semnal complet greșit”, a declarat jurnaliștilor ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, înainte de o reuniune a Uniunii Europene la Bruxelles, adăugând că a cerut „clarificări complete” din partea Budapestei.

Comisia Europeană și Viena cer explicații Budapestei

O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a declarat că va cere, de asemenea, o explicație cu privire la această chestiune, dar a spus că este prea devreme pentru a vorbi despre consecințele în cadrul structurilor UE privind migrația.

„Comisia este în contact strâns cu autoritățile ungare și va cere, de asemenea, clarificări. Traficul de migranți este o activitate-cheie pentru rețelele criminale, iar grupurile mici de traficanți pun în pericol viețile oamenilor, oferind perspective false și provocând prejudicii grave migranților”, a declarat aceasta.

Ea a adăugat că statele membre ale UE sunt obligate să ia măsuri „eficiente” și „proporționale” pentru a reglementa frontierele blocului comunitar.

La sfârșitul săptămânii trecute, ministerul de interne al Austriei a declarat că va înăspri controalele la frontiera cu Ungaria, concentrându-se în special asupra vehiculelor care provin din Ungaria, România și Serbia.

Austria este o destinație principală pentru persoanele care se îndreaptă din Balcani spre inima UE prin Ungaria. Pentru mulți migranți, ruta ungară rămâne o opțiune, în pofida intensificării patrulelor de frontieră și a unui gard de oțel construit de Ungaria după criza migrației din 2015 din UE.