Tensiuni între Polonia și Ucraina

Polonia solicită recunoașterea responsabilității din partea Ucrainei și exhumarea victimelor, amenințând că va bloca aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană dacă cerințele sale nu vor fi îndeplinite.

Ucraina, la rândul ei, se confruntă cu o presiune internă pentru a-și proteja memoria istorică și este reticentă în a admite responsabilitatea completă pentru evenimentele din trecut.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un grup de luptători gherilă numit Armata Insurgentă Ucraineană (cunoscută sub acronimul ucrainean UPA) a măcelărit zeci de mii de polonezi într-un efort de a curăța etnic terenurile care au făcut parte din Polonia înainte de război, dar care se află acum în vestul Ucrainei.

Mii de ucraineni au murit în atacurile represive; unii istorici ucraineni atribuie o parte din vină represiunii poloneze asupra aspirațiilor naționale ucrainene de dinainte de război.

polonia
SURSA FOTO: Dreamstime

Responsabilitatea pentru masacrul de la Volânia

Tensiunile dintre Polonia și Ucraina cu privire la responsabilitatea pentru masacrul de la Volânia au revenit un subiect important pe agenda politică a ambelor capitale. Polonia amenință că va bloca aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană până când Kiev își va asuma responsabilitatea pentru aceste crime și va permite deshumarea și reînhumarea victimelor, scrie Politico.

În 2017, Ucraina a interzis poliției poloneze să caute victime pe teritoriul ei. Cu toate acestea, anul trecut guvernul ucrainean a acordat permisiunea Poloniei să efectueze o căutare a victimelor în unul dintre satele în care se crede că au avut loc masacre.

Ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a declarat că:

„Ucraina nu va adera la Uniunea Europeană … dacă problema nu este rezolvată, exhumările nu sunt realizate și nu are loc o comemorare adecvată.”

Această poziție a fost susținută și de premierul polonez Donald Tusk, care a avertizat:

„Ucraina va trebui, într-un fel sau altul, să îndeplinească așteptările Poloniei … Ucraina nu va deveni membru al Uniunii Europene fără consimțământul Poloniei. Ucraina trebuie să îndeplinească standarde multiple… nu este doar o chestiune de standarde comerciale, de frontieră, juridice și economice, ci și de standarde culturale și politice.”

Această amenințare este consolidată de preluarea președinției rotative a Consiliului UE de către Polonia anul viitor.

Ucraina afirma că este „deschisă să discute” despre urmările dificile ale conflictului polono-ucrainean, a scris ministrul de externe Andrij Sybiha pe rețelele de socializare, în noaptea vizitei sale la Varșovia.

Ucraina
SURSA FOTO: Dreamstime

O curățare etnică brutală

Pentru Polonia, evenimentele din Volânia au fost o curățare etnică brutală; în 2016, Parlamentul polonez a votat pentru recunoașterea uciderii în masă a polonezilor ca fiind un „genocid al poporului polonez comis de naționaliștii ucraineni în 1943-1945”.

Cu toate acestea, pentru Ucraina, amintirea colectiva a luptelor din timpul războiului este una de eroism pentru crearea unui stat independent și constituie o inspirație pentru generația de astăzi care luptă împotriva invadatorilor ruși.

Cu toate acestea, Polonia se află într-o situație precară dacă își leagă revendicările istorice, de altfel justificate, de problema negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, a avertizat Piotr Buras, șeful biroului Consiliului European pentru Relații Externe din Varșovia.

„Putem vorbi la nesfârșit despre istoria poloneză și ucraineană și de unde vin toate nemulțumirile”, a declarat Buras. „Dar este cu totul altceva să legăm totul de extinderea Uniunii Europene. Aderarea Ucrainei la UE este în interesul strategic al Poloniei. A spune că problema din Volânia este mai importantă decât integrarea Ucrainei în UE înseamnă a da situația actuală peste cap.”

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat, că amenințările de a bloca aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană sunt în conformitate cu politica Kremlinului.

De asemenea, Ucraina este frustrată de faptul că Polonia discută probleme legate de cel de-al Doilea Război Mondial în timp ce statul ucrainean are nevoie urgentă de sprijin din partea aliaților pentru a supraviețui.

Cu toate acestea, Varșovia nu vede nicio contradicție în încercarea de a rezolva problema exhumării și sprijinirea Ucrainei în războiul cu Rusia, potrivit lui Daniel Szeligowski, șeful Programului pentru Europa de Est și analist șef pentru Ucraina la Institutul Polonez de Afaceri Internaționale (PISM).

Având în vedere apropierea alegerilor prezidențiale din Polonia și faptul că nu se întrevede nicio rezolvare a dezacordurilor fundamentale privind masacrul de la Volânia, conflictul polono-ucrainean cel mai probabil va continua să persiste.