Într-un discurs recent, președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a oferit o viziune sceptică asupra impactului pe termen lung al măsurilor propuse de președintele Donald Trump, conform CNBC.

Christine Lagarde reacționează după anunțul lui Donald Trump

Ea a susținut că, deși reducerea importurilor europene ar putea părea benefică pentru economia americană, în realitate, acest efect ar fi limitat de capacitatea maximă a economiei SUA, care deja operează cu o rată scăzută a șomajului și o utilizare aproape completă a capacităților industriale.

„Mă aştept ca tarifele să fie mai selective şi mai direcţionate. Ceea ce trebuie să facem noi, în Europa, este să fim pregătiţi şi să anticipăm ceea ce se va întâmpla pentru a putea răspunde adecvat”, a spus Christine Lagarde.

Christine Lagarde a susținut, de asemenea, că povara tarifelor va fi resimțită de consumatorii americani prin creșterea prețurilor, o observație valabilă, dar insuficientă pentru a diminua impactul măsurilor anunțate de administrația Trump. Președintele american, în schimb, rămâne ferm pe poziție, considerând că prioritizarea protecției economiei interne este mai importantă decât riscurile inflaționiste sau alte posibile efecte negative.

„Economia americană este deja aproape de capacitatea maximă”, a susținut Christine Lagarde, menţionând rata scăzută a şomajului şi utilizarea completă a capacităţilor industriale.

Donald Trump
SURSA FOTO: Dreamstime

Valdis Dombrovskis susține că UE ar reacționa proporțional

Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru economie, a declarat că Uniunea Europeană va răspunde proporțional în cazul în care interesele economice ale blocului comunitar vor fi afectate. Cu toate acestea, strategia sa pare să se limiteze la măsuri reactive.

„Trebuie să ne asigurăm că eliminăm obstacolele asupra cărora avem control”, a susținut Christine Lagarde, susţinând că întărirea pieţei interne europene este una dintre modalităţile de a face faţă schimbărilor din politica comercială americană.

Lagarde a sugerat consolidarea pieței interne prin eliminarea barierelor comerciale rămase. În același timp, perspectiva lui Donald Trump, care pune pe primul plan protejarea industriei americane și a locurilor de muncă, câștigă teren.

„Să fim puternici acasă, să tranzacţionăm şi să investim la nivel intern, fără a adopta o abordare protecţionistă. Ca să nu spun că vrem să trecem la această abordare, pentru că ceea ce ne-au învățat barierele mai mici este că e foarte util comerțul”, a conchis ea.