Liderii grupurilor politice din Parlamentul European vor intra în negocieri dure cu Consiliul European pe marginea acordului negociat timp de patru zile de șefii de stat și de guverne. Potrivit unui draft de rezoluție a Parlamentului European, parlamentarii europeni sunt revoltați de scăderea viitorului bugetul multianual al UE față de propunerea făcută de Comisia Europeană. Europarlamentarii cer, în draftul care ar putea suferi modificări, majorarea bugetului pentru perioada 2021-2027 din impunerea unor taxe la nivel european (în majoritate taxe ”verzi”, pe produsele de plastic și emisiile de carbon), informează G4 Media.

Europarlamentarii mai vor și întărirea mecanismului care leagă fondurile europene de respectarea statului de drept și cer ca declanșarea mecanismului să fie mult mai simplă, iar deblocarea fondurilor pentru un stat care nu respectă principiile statului de drept să fie mult mai complicată (printr-o procedură din Consiliul UE numită ”majoritate calificată inversată”).

PE nu vrea să dea un vot în orb pentru acest acord fără o reformă a resurselor proprii ale UE, inclusiv prin introducerea de noi resurse (taxe europene) care să ajute statele membre să plătească împrumuturile luate prin mecanismul de relansare economică (Next Generation EU).

Parlamentului European vrea și încetarea mecanismului de rebate-uri (sume pe care UE le plătește statelor net-contributoare), dar și impunerea unei cote de gen în proiectele finanțate de viitoarele fonduri UE.

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, spus deja că europarlamentarii sunt nemulțumiți de formula privind statul de drept. PE va cere clarificări privind legarea fondurilor europene de statul de drept, după ce această chestiune a fost lăsată deschisă de liderii europeni la summitul de săptămâna aceasta.