Relaţiile dintre Grecia şi Turcia au ajuns la cote extrem de fierbinţi în anul care s-a încheiat. Tocmai din acest motiv, ministrul grec al Apărării a venit cu un anunţ surpriză despre stagiul militar din această ţară.
Având în vedere tensiunile tot mai crescut din ultimele luni cu Turcia, autorităţile din Grecia au luat o decizie ce-i vizează pe viitorii militari. Mai exact, este vorba despre termenul de efectuare a serviciului militar.
Grecia va creşte durata stagiului militar la un an de zile
Concret, acest termen va creşte în Grecia de la 9 la 12 luni. Este vorba despre o măsură de „consolidare a forţelor armate”, a anunţat vineri ministrul grec al Apărării, Nikos Panagiotopoulos, potrivit AFP.
Decizia autorităţilor de la Atena va intra în vigoare începând cu luna mai a acestui an. Ea survine într-un context de tensiuni sporite cu Turcia, a precizat ministrul Apărării.
Grecia anunţă că vor exista totuşi şi excepţii
Cu toate acestea, durata serviciului militar va putea fi menţinută, potrivit ministrului grec, şi la 9 luni de zile.
Este vorba despre tinerii care optează să fie trimişi în zonele de frontieră cu Turcia, în special în regiunea râului Evros şi pe anumite insule din Marea Egee.
Tensiuni legate de explorarea rezervelor de hidrocarburi din Marea Mediterană
De luni de zile, tensiunile cu Turcia au crescut în legătură cu explorarea rezervelor de hidrocarburi din Mediterana de Est în zonele maritime disputate cu Grecia şi Cipru.
Criza dintre Atena şi Ankara s-a intensificat odată cu desfăşurarea în august de către Turcia a navei de cercetare seismică Oruç Reis. Aceasta a fost însoţită de nave militare în aceste zone disputate din Mediterana de Est.
Într-un aparent gest de detensionare, Ankara a anunţat la sfârşitul lunii noiembrie revenirea în port a navei Oruç Reis. Grecia şi Turcia, membre NATO, au fost de asemenea de acord să reia luni discuţiile în vederea soluţionării litigiului.
Relaţiile Turciei cu Uniunea Europeană
Europenii au cerut joi ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, „gesturi credibile” înainte de a relua dialogul în vederea normalizării relaţiilor cu Ankara.
„Dialogul este esenţial, dar noi aşteptăm gesturi credibile pe teren”, a declarat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce l-a primit pe ministrul turc de Externe, aflat în vizită la Bruxelles.
Turcia doreşte să discute despre reînnoirea acordului privind migranţii încheiat cu UE, despre conferinţa internaţională asupra Mediteranei de Est propusă de Charles Michel, despre liberalizarea vizelor promisă de UE şi modernizarea uniunii vamale, a enumerat şeful diplomaţiei de la Ankara.
Sursă foto: Dreamstime