Trei rachete au vizat miercuri seara poziţii ale rebelilor kurzi iranieni în Kurdistanul irakian, în apropiere de aeroportul din Erbil, unde sunt staţionaţi soldaţi americani, au declarat oficiali irakieni, relatează AFP.
Originea împuşcăturilor nu este cunoscută deocamdată. Dar Hoshyar Zebari, fost şef al diplomaţiei irakiene şi reprezentant al regiunii autonome a Kurdistanului (nord), a apreciat că aceste împuşcături, chiar dacă au vizat opoziţia kurdă iraniană, constituie ”o escaladare (…) din partea aceloraşi grupuri care atacă ambasada americană” la Bagdad.
Un alt atac nimicitor a avut loc marți
Un atac cu rachetă asupra aeroportului internațional din Bagdad a dus la moartea a șapte civili, după ce racheta a căzut într-un sat aflat la vest de capitala irakiană. Atât aeroportul cât și bazele controlate de americani au devenit tot mai frecvent ținta atacurilor în ultimele luni, după uciderea în ianuarie a responsabilului militar iranian Qassem Soleimani la Bagdad.
O rachetă Katiuşa lansată în direcţia aeroportului din Bagdad a lovit luni o casă din apropiere, provocând moartea a şapte persoane din aceeaşi familie, a declarat o sursă de securitate, citată de DPA, conform Agerpres.
Racheta a fost lansată din cartierul al-Jihad înspre aeroportul internaţional din Bagdad, dar a căzut într-un sat aflat la vest de capitala irakiană, promovând imediat moartea a trei persoane, a mai precizat sursa citată. Bilanţul a crescut însă rapid la şapte morţi.
Atacurile cu rachetă care vizează aeroportul – şi bazele militare în care sunt cantonate forţele conduse de americani sau Zona Verde, unde se află ambasadele şi clădirile guvernamentale – au devenit frecvente în ultimele luni în contextul tensiunilor dintre Irak şi SUA.
Tensiunile s-au amplificat după uciderea în ianuarie a responsabilului militar iranian Qassem Soleimani la Bagdad, într-un atac american cu dronă. De atunci, miliţiile irakiene sprijinite de Iran au jurat să se răzbune.
După ce şi-a început mandatul în luna mai, premierul irakian Mustafa Al-Kadhimi s-a angajat să organizeze grupurile paramilitare, care au fost implicate în lupta împotriva Stat Islamic, în aşa fel încât acestea să opereze doar în cadrul organismelor de securitate ale guvernului.
Totuşi, el nu a reuşit să pună capăt atacurilor cu rachetă, precum şi asasinatelor sau răpirilor unor figuri proeminente.
Iranul cere protejarea reprezentanțelor sale diplomatice din Irak
Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a solicitat sâmbătă, la Teheran, protejarea reprezentanţele diplomatice din Irak în timpul unei întâlniri cu omologul său irakian Fouad Hussein, transmite AFP.
Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre asasinarea la Bagdad în ianuarie a generalului iranian Qassem Soleimani de către Washington, dar şi despre cooperarea bilaterală dintre aceste două ţări vecine şi aliate, a declarat Zarif. Au fost „examinaţi paşi practici pentru a îmbunătăţi în continuare cooperarea bilaterală” şi „am discutat despre asasinarea teroristă a eroului nostru, generalul Soleimani”, a adăugat şeful diplomaţiei iraniene pe Twitter.
Totodată, cei doi au discutat şi despre „atacurile asupra reprezentanţelor diplomatice iraniene”. Ministrul iranian a informat că a evidenţiat în dialogul cu omologul său „necesitatea protejării misiunilor diplomatice”.
Aceste declaraţii survin la mai mult de o săptămână după atacuri separate vizând interese occidentale din Irak. Pe 15 septembrie, un dispozitiv exploziv artizanal a vizat un vehicul al ambasadei Marii Britanii, potrivit unei surse diplomatice. Atacul a avut loc la Bagdad, în faţa Zonei Verzi ultra-securizate ce găzduieşte instituţii irakiene dar şi misiuni diplomatice, în special ambasadele SUA şi Marii Britanii. Cu câteva ore înainte, două rachete Katiuşa au vizat ambasada SUA, dar sistemul de apărare antiaeriană al ambasadei le-a interceptat. Potrivit mai multor surse ale serviciilor de informaţii, atacuri similare au fost atribuite unui grup restrâns de facţiuni paramilitare irakiene pro-iraniene.