Un număr semnificativ de republicani din Senatul SUA nu sunt de acord cu programul de susţinere a populaţiei şi a companiilor, de 1.000 de miliarde de dolari, al propriului partid. Tensiunile au apărut la doar o zi de la prezentarea acestuia de către liderul majorităţii din această cameră, Mitch McConnell. Informaţia a făcut prăpăd, rezultatul fiind scăderea preţurilor acţiunilor americane şi ale petrolului, transmite Reuters, citat de NewsIn.
Programul de ajutoare convenit cu Casa Albă a fost prezentat cu patru zile înainte de expirearea beneficiilor pentru şomaj care i-au ajutat pe americani să supravieţuiască în timpul crizei coronavirusului. Noul plan prevede redcuerea ajutorului suplimentar federal, care se adaugă indemnizaţiei pentru şomaj, de la 600 de dolari pe săptămână la numai 200 de dolari.
În cealaltă tabără, democraţii nu sunt de acord cu măsurile cuprinse în plan, ei susținând măsura de 3.000 de dolarde de dolari adoptat în luna mai de Camera Reprezentanţilor. Republicanii dizidenţi au criticat planul ca fiind prea costisitor.
McConnell a descris propunerea ca fiind un plan ”adaptat şi ţintit” pentru redeschiderea şcolilor i a afacerilor, protejând în acelaşşi timp companiile de procese. Unele acţiuni americane au scăzut, investitorii fiind îngrijoraţi în legătură cu creşterea numărului de cazuri de coronavirus şi a progreselor aşteptate în urma planului de susţinere.
Potrivit sursei citate, contractele futures pentru petrolul Brent, de referinţă la Londra, au scăzut cu 0,4%, şa 43,22 dolari pe baril. Petrolul West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a scăzut cu 1,4%, la 41,04 dolari pe baril.
Conform estimărilor avansate de senatorul republican Lindsey Graham, jumătate dintre membrii partidului din Senat se vor opune planului.
Planul include un nou ajutor de 1.200 de dolari pentru americani şi prevederi referitoare la răspunderea companiilor şi şcolilor. Proiectul va modifica, de asemenea, suplimentul federal de indemnizaţii pentru şomaj, pentru a include înlocuirea în proporţie de circa 70% a salariilor americanilor, în loc de sporul de 600 de dolari pe săptămână pentru toţi beneficiarii. Acest beneficiu, care a fost o componentă cheie a Legii CARES de 2.200 de miliarde de dolari, s-a încheiat.