Disputele economice între două ţări, vechi rivale, riscă să declanşeze un conflict militar în zona Balcanilor. De la ce a plecat totul şi care sunt cele două state implicate?
Relaţiile dintre Grecia şi Turcia devin tot mai tensionate, pe fondul unor dispute economice în Marea Mediterană şi a planului Guvernului turc de a începe explorări de adâncime în zona insulelor greceşti.
Forțele armate ale Greciei au intrat în alertă după anunţul de marţi al staţiei Antalya Navtex. Aceasta a transmis că are noi planuri de a lansa ediții de foraj exploratoriu în sudul și estul insulei grecești Kastellorizo între 21 iulie și 2 august.
Flota Greciei a fost şi ea alertată de faptul că a fost detectată o activitate crescândă la baza navală turcească Aksaz, de unde s-au deplasat 15 ambarcațiuni.
Oficialii de la Atena se tem şi că Turcia ar putea zădărnici un acord între Grecia şi Egipt
Din cauza comportamentului tot mai provocator al Turciei în zona de est a Mării Mediterane, Grecia se pregătește pentru o posibilă escaladare a tensiunilor. Partea elenă se teme că oficialii turci vor acționa în concordanță cu amenințările lor și vor începe operațiunile de foraj de explorare în jurul coastelor Cretei și Kastellorizo.
Mai mult decât atât, există şi temeri că Turcia ar putea interveni în estul Mediteranei pentru a opri un potențial acord de delineare a zonei economice exclusive dintre Grecia și Egipt, asupra căruia oficialii de la Atena şi Cairo negociază în prezent.
Marți, un număr de avioane de luptă turcești au pătruns în spațiul aerian grec și au zburat deasupra insulelor Strongyli și Megisti în apropiere de Kastellorizo, zona disputată, la o altitudine de aproximativ 3800 de metri, relatează digi24.ro.