Guvernul de la Londra are în plan să pună presiuni asupra Bruxellesului, cerând schimbări în protocolul care reglementează dispoziţiile vamale post-Brexit specifice Irlandei de Nord. Secretarul de stat britanic pentru Brexit, David Frost, urmează să țină un discurs în acest sens, marți, la Lisabona. Care este planul britanicilor?
Guvernul din Marea Britanie îşi intensifică presiunea asupra Bruxellesului şi cere schimbări în protocolul care reglementează dispoziţiile vamale post-Brexit specifice Irlandei de Nord, relatează AFP.
Secretarul de stat britanic pentru Brexit, David Frost, intenţionează în cursul unui discurs, marţi, la Lisabona, să preseze din nou UE să dea dovadă de „ambiţie şi voinţă”, potrivit unui comunicat difuzat sâmbătă seara de Downing Street.
Ce presupune protocolul nord-irlandez?
Destinat să împiedice reinstalarea unei frontiere pe insula Irlanda riscând să fragilizeze pacea, protocolul nord-irlandez semnat cu acordul despre Brexit introduce controale asupra mărfurilor care sosesc din Marea Britanie în provincia britanică.
Protocolul este considerat responsabil pentru dificultăţile de aprovizionare şi este acuzat că a creat o frontieră în Marea Irlandei. Furia în jurul textului a alimentat, de asemenea, o serie violenţe în primăvară care au reaprins spectrul a trei decenii de conflicte soldate cu 3.500 de morţi până la acordul de pace din 1998.
David Frost „se va angaja să studieze cu atenţie” şi „cât mai pozitiv posibil” răspunsul european la propunerile britanice, aşteptat miercuri, şi să demareze „discuţii intense foarte curând”, potrivit Downing Street.
Oficialul va sublinia, de asemenea, că „discuţiile interminabile nu sunt o opţiune”, pentru a repeta că, în lipsa unei soluţii rapide, Londra nu va ezita să suspende protocolul activând articolul 16 care permite anularea anumitor dispoziţii ale acordului în cazul unor „grave dificultăţi economice, sociale sau de mediu”.
Soluțiile date de UE
Potrivit presei britanice, Uniunea Europeană se pregăteşte să ofere o soluţie pentru a pune capăt „războiului cârnaţilor”, cu derogări de la implementarea completă a controalelor şi a formalităţilor vamale în cazul transporturilor de carne refrigerată dinspre Marea Britanie către Irlanda de Nord pentru produsele legate de „identitatea naţională”.
Cu toate acestea, potrivit comunicatului publicat de Downing Street, orice soluţie trebuie „să depăşească cu mult problema cârnaţilor” şi să le abordeze pe cele „fundamentale”, cum ar fi rolul Curţii Europene de Justiţie (CJUE) în aplicarea legilor pieţei unice europene care se aplică în Irlanda de Nord.
Potrivit fragmentelor din discursul lui David Frost, „fără noi aranjamente în acest domeniu, protocolul nu va avea niciodată sprijinul de care are nevoie pentru a supravieţui”.
O asemenea cerere riscă inevitabil să se lovească de refuzul Bruxellesului care s-a declarat întotdeauna deschis negocierilor privind aplicarea protocolului, dar nu renegocierii textului în sine.
Potrivit unei surse guvernamentale britanice, „adevărata întrebare este de a şti dacă UE este pregătită pentru amploarea schimbărilor necesare”, potrivit AFP.