Turcia nu a specificat exact ce indivizi trebuie să extrădeze Finlanda

„Am convenit să avem un text semnat şi toate lucrurile cu care am fost de acord se află în text. Nu am discutat la Madrid despre indivizi anume sau despre liste cu Turcia”, a declarat, vineri după-amiază, Pekka Haavisto, ministrul de Externe din Finlanda, în cadrul unei conferințe de presă de la Helsinki.

Amintim faptul că, marți după-amiază, Turcia, Suedia și Finlanda au semnat un memorandum comun privind măsuri de securitate în schimbul ridicării veto-ului Guvernul de la Ankara privind aderarea statelor nord-europene la NATO. Acel memorandumul, însă, nu prevede nume de persoane care ar urma să fie extrădate din Suedia și Finlanda, potrivit agenției de presă Reuters.

Acesta precizează doar că Suedia și Finlanda vor soluționa „cererile de deportare sau de extrădare a suspecților de terorism aflate în curs de soluționare, în mod rapid și complet, ținând cont de informațiile, dovezile și informațiile furnizate” de Turcia, în conformitate cu Convenția europeană privind extrădarea.

Turcia ar putea bloca, din nou, procesul de aderare al Suediei și Finlandei la NATO

Recep Tayyip Erdoğan a declarat, marți, că semnarea acordului trilateral reprezintă o recunoaștere a sensibilităților Guvernului de la Ankara în privința terorismului şi o „victorie diplomatică” pentru Turcia. El le-a cerut Suediei, Finlandei și statelor membre NATO să dea dovadă de „solidaritate deplină” Turciei în lupta sa împotriva terorismului, în special în lupta sa împotriva mişcărilor kurde.

Termenul de „mișcare kurdă” desemnează toate organizațiile, mișcările, partidele politice și discursurile politice care susțin fie crearea unui stat kurd independent, Kurdistan, fie o formă de autonomie politică și culturală, fie alte cereri. Kurzii reprezintă populația de bază a Kurdistanului, teritoriu ce intră în componența Irakului, Iranului, Siriei și Turciei.

Însă, la doar două zile distanță, adică joi, președintele Turciei a avertizat Suedia și Finlanda că Guvernul de la Ankara ar putea bloca în continuare procesul lor de aderare la NATO dacă nu reușesc să își îndeplinească promisiunile făcute. Recep Tayyip Erdoğan a precizat că, dacă cele două țări nordice își vor încălca promisiunile, Parlamentul de la Ankara ar putea refuza să ratifice acordul încheiat marți.

„Această afacere nu va funcționa dacă nu o aprobăm în parlament. În primul rând, Suedia și Finlanda trebuie să își îndeplinească îndatoririle, iar acestea sunt deja în text… Dar dacă nu le îndeplinesc, atunci, bineînțeles, nu avem cum să o trimitem în parlamentul nostru”, a afirmat președintele Turciei.

Menționăm faptul că aderarea la NATO trebuie să fie aprobată în mod oficial de toate cele 30 de state membre, ceea ce conferă fiecăruia un drept de blocaj.