Sunt tensiuni puternice în Marea Neagră! Turcia testează reacția României și a Bulgariei! Mai exact, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan a anunțat că Turcia şi-a îmbunătăţit estimările privind rezervele de gaze naturale descoperite la un zăcământ din Marea Neagră până la 405 miliarde metri cubi, după ce a identificat rezerve suplimentare în valoare de 85 de miliarde metri cubi, susține Reuters.

În luna august, Turcia a anunţat descoperirea celor mai mari depozite de gaze naturale din istoria sa, un câmp din Marea Neagră care ar conţine 320 de miliarde metri cubi de gaze naturale. Încă de atunci analiştii spuneau că aceasta este o descoperirea majoră şi, de asemenea, una dintre cele mai mari descoperiri la nivel global în 2020.

Locul unde au fost descoperite gazele naturale este perimetrul Tuna-1, amplasat la aproximativ 150 de kilometri de coasta Turciei, la intersecţia dintre frontierele maritime ale Bulgariei şi României cu apele teritoriale ale Turciei şi aproape de blocul Neptun din România, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii.

„Lucrările la această gaură de foraj au fost finalizate după ce s-a ajuns la o adâncime de 4.775 de metri, aşa cum era programat anterior”, a spus Erdogan de la bordul navei de foraj Fatih.

Luna viitoare nava Fatih va demara operaţiunile la alte găuri de foraj la acelaşi perimetru, după ce va reveni din port pentru lucrări de mentenanţă. O a doua navă de foraj, denumită Kanuni, se îndreaptă şi ea spre Marea Neagră pentru operaţiuni de foraj, a anunțat Erdogan.

Dacă aceste gaze vor putea fi exploatate comercial, aceasta ar elimina dependenţa Turciei de importurile de energie din Rusia, Iran şi Azerbaidjan.

În ultimii ani, Turcia a cumpărat trei nave de foraj maritim şi a extins în mod semnificativ operaţiunile de explorare energetică în Marea Neagră şi în apele disputate din estul Mediteranei. Turcia importă în prezent aproape toată energia de care are nevoie şi orice descoperire de gaze naturale ar ajuta şi la reducerea unui deficit de cont curent cronic care pune presiune asupra lirei turceşti.