Tensiuni ridicate între Iran și Azerbaidjan. Au fost lansate manevre militare terestre
Astfel, imagini difuzate de televiziunea publică surprind mai multe tancuri, obuziere şi elicoptere care lovesc ţinte la sol, conform informațiilor transmise de afp.com
„Respectăm principiul bunelor relaţii de vecinătate, însă nu vom tolera prezenţa unor elemente ale regimului sionist şi terorişti din Statul Islamic (SI) în regiune”, a avertizat la televiziunea de stat comandantul Forţelor terestre iraniene, generalul de brigadă Kioumars Heydari, potrivit sursei menționate.
Bunele relaţii dintre Azerbaidjan şi Israel
Acesta se referă astfel la bunele relaţii dintre Azerbaidjan şi Israel, inamicul jurat al Republicii islamice. Totodată, preşedintele azer Ilham Aliev şi-a exprimat mirarea faţă de manevrele militare iraniene luni, într-un interviu acordat agenţiei turce de presă Anatolia.
„Orice ţară poate să efectueze orice exerciţiu militar pe teritoriul său. Acesta este un drept suveran. Însă de ce acum şi de ce la frontiera noastră?”, a transmis Ilham Aliev.
Mai mult, într-un interviu acordat marți agenției turcești Anadolu, președintele azer Ilham Aliyev și-a exprimat indignarea față de trecerea camioanelor prin teritoriul azer, întrebându-se de ce Iranul continuă comerțul cu o regiune cu numai 25.000 de locuitori.
„Este cu adevărat această piață atât de importantă? Este cu adevărat atât de important acest comerț încât să arăți o atare lipsă de respect față de o țară pe care o consideri prietenoasă și fraternă?”
Iranul şi Azerbaidjanul au o frontieră comună de 700 de kilometri
Un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Said Khatibzadeh, declara în ziua de marţi, după afirmaţiile lui Aliev, că Iranul va lua „toate măsurile pe care le consideră necesare securităţii sale naţionale”.
Azerbaidjanul, care luptat într-un război de şase săptămâni împotrva Armeniei, s-a înarmat puternic în ultimii ani, mai ales de la Israel. În urma anunţării unui armistiţiu între Erevan şi Baku, Teheranul a cerut, în noiembrie 2020, retragerea din această zonă a „tuturor combatanţilor străini”, mai ales a unor jihadişti sunniţi. Trebuie menționat că în Iran trăiesc aproximativ zece milioane de vorbitori de azeră.