Doi combatanţi străini pro-Damasc au fost ucişi, iar mai mulţi soldaţi sirieni au fost răniţi vineri seara în urma unui atac cu rachete, atribuit Israelului, asupra unei baze aeriene din centrul Siriei. Informația a fost făcută publică, sâmbătă, de Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), relatează AFP.

Doi străini au decedat în urma loviturii care a vizat baza aeriană T4 în provincia Homs, a indicat OSDO, o organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra, dar care dispune de o reţea de informare pe întreg teritoriul Siriei.

Agenţia de presă oficială siriană Sana a transmis că „inamicul israelian a lansat în jurul orei locale 21:00 (18:00 GMT) rachete asupra aeroportului militar T4” din direcţia Al-Tanf , precizând că în urma acestei „agresiuni au fost răniţi şase soldaţi şi provocate pagube materiale”.

Rami Abdel Rahmane, şeful OSDO, a afirmat că atacul cu rachete israeliene a vizat un depozit de drone.

La solicitarea AFP, armata israeliană a refuzat orice fel de comentariu pe acest subiect

Potrivit agenţiei de presă Sana, citată de dpa, apărarea antiaeriană siriană a doborât majoritatea rachetelor .

Israelul confirmă rar astfel de atacuri în Siria vecină, dar afirmă cu regularitate că statul israelian nu va permite ca această ţară să devină un cap de pod pentru forţele Republicii islamice Iran, inamicul declarat al Israelului.

De la începutul războiului în Siria în 2011, armata israeliană efectuat periodic raiduri în această ţară, vizând în principal poziţii ale forţele iraniene, pe cele ale Hezbollahului libanez şi ale trupelor guvernamentale siriene.

Tensiuni tot mai mari în Orient

De asemenea, Israelul și Iranul pot intra, într-adevăr, într-o confruntare militară deschisă pe termen mediu după patru decenii de război rece, uneori purtat în umbră prin intermediul unor aliați. În fond, israelienii afirmă de decenii că nu ar accepta o bombă atomică în mâinile iranienilor.

Dar aceasta poate fi în curând realitatea, având în vedere dificultățile din jurul revenirii SUA la JCPOA (Planul comun de acțiune cuprinzător; n. trad.), aşa cum este cunoscut acordul nuclear semnat de marile puteri și de regimul de la Teheran. Statului evreu îi va rămâne să decidă dacă acceptă puterea atomică a statului șiit sau optează pentru acțiune militară, cu mari șanse de eșec, scrie Guga Chacra, editorialist.