Liderii a două țări balcanice s-au întâlnit astăzi de urgență, dar din păcate singurul lucru pe care l-au stabilit este acela că agenda comună a celor două țări are un punct negativ peste care nu pot trece.
Un tribunal din Zagreb a ordonat luni reţinerea directorului general al grupului energetic ungar MOL, Zolt Hernadi, în prezent judecat în lipsă în Croaţia, deoarece l-ar fi mituit pe fostul premier croat Ivo Sanader pentru a prelua controlul managerial la compania petrolieră INA, informează Reuters.
Luna trecută, Interpolul a decis să reînnoiască mandatul de arestare emis pe numele lui Zolt Hernadi. Până acum, Ungaria a refuzat să dea curs acestui mandat care a fost emis în urmă cu mai mulţi ani.
Procesul în care sunt implicaţi Ivo Sanader şi Zolt Hernadi a început în luna octombrie.
Luni, purtătorul de cuvânt al tribunalului din Zagreb, Kresimir Devcic, a declarat că a fost luată decizia de a fi ordonată arestarea lui Hernadi pentru că dosarul a ajuns într-o nouă etapă după formularea acuzării.
În anul 2003, Croaţia a vândut 25% din acţiunile companiei petroliere INA către MOL, iar ulterior a permis firmei ungare să-şi majoreze participaţia până la aproape 50% şi, de asemenea, să preia controlul managerial la firma croată. În 2013, au apărut tensiuni între MOL şi Guvernul croat, care deţine 44,8% din acţiunile INA, în condiţiile în care autorităţile de la Zagreb acuzau firma ungară că nu a investit suficient în INA, iar MOL susţinea că Zagreb-ul nu a respectat promisiunea de a vinde operaţiunile INA cu pierderi din domeniul gazelor.
Tot luni, premierul ungar, Viktor Orban, s-a întâlnit la Zagreb cu omologul său croat, Andrej Plenkovic, iar ambii au convenit că problemele din dosarul INA sunt un punct negativ în relaţiile dintre cele două ţări.
„Este ca un spin care ţi-a intrat sub unghie. Nu este o problemă semnificativă, dar îţi afectează starea de bine. Vrem să scoatem acest spin”, a spus Viktor Orban, la finalul reuniunii.
Cei doi premieri au apreciat că soluţia ar fi ca statul croat să răscumpere acţiunile INA, dar cooperarea dintre cele două companii nu mai este posibilă, singurul aspect care mai rămâne de soluţionat fiind preţul la care să fie răscumpărate acţiunile. În cea ce priveşte mandatul de arestare emis pe numele lui Hernadi, cei doi premieri au apreciat că aceasta este o chestiune care trebuie abordată de autorităţile juridice.
Grupul petrolier MOL a înregistrat un profit net de 1,11 miliarde de dolari în 2017, în creştere cu 18% faţă de anul anterior, şi un rezultat operaţional (Clean CCS EBITDA) de 2,45 miliarde de dolari, datorită contribuţiilor mai mari din partea tuturor diviziilor de business.
MOL România Petroleum Products, compania prin care este operat lanţul de benzinării MOL, şi-a dublat profitul anul trecut şi a ajuns la un rezultat net de 153 mil. lei (34 mil. euro). Ca cifră de afaceri, compania a crescut cu 7%, până la 4,7 miliarde de lei, depăşind astfel, pentru prima dată, pragul de un miliard de euro, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Grupul petrolier ungar MOL deţine pe plan local o reţea formată din 207 benzinării. În România sunt 2.000 de benzinării în total, iar cei mai mari jucători sunt Petrom, Rompetrol, MOL şi Lukoil.