Tensiuni uriașe în Europa: Decizie fără precedent luată de Cehia la adresa Rusiei! Un parlamentar de la Moscova spune că decizia este absurdă.
Acuzațiile de spionaj la adresa regimului de la Kremlin se întețesc, pe fondul deja tensionat creat de masarea armatei ruse la granița cu Ucraina.
Tensiuni uriașe în Europa: Cehia expulzează diplomați ruși
Cehia a expulzat 18 diplomaţi ruşi în urma apariţiei suspiciunii că serviciile de infromaţii ruse au fost implicate într-o explozie care a avut loc la un depozit de arme în 2014, a anunţat guvernul sâmbătă.
Doi ruşi suspectaţi că l-au otrăvit în Salisbury pe Serghei Skripal în 2018 sunt legaţi de o explozie care a avut loc cu patru ani înainte la un depozit de arme în Cehia, relatează BBC.
Poliţia din Cehia a emis fotografiile lui Alexander Petrov şi Ruslan Boshirov, despre care spune că s-au aflat în ţară la momentul exploziei în care au murit doi oameni.
Drept urmare, Cehia a expulzat 18 diplomaţi ruşi.
Vladimir Dzhabarov, parlamentar rus, a spus sâmbătă că această acuzaţie este absurdă şi că răspunsul Rusiei la expulzarea diplomaţilor ar trebui să fie proporţional.
Prim-ministrul ceh Andrej Babis a declarat că ţara a fost nevoită să reacţioneze la descoperirile ce leagă explozia de serviciul de informaţii rus GRU.
Agenţi secreţi ruşi de la GRU, implicaţi în incidente pe teritoriul Cehiei
La o conferinţă de presă susţinută sâmbătă seară, Babis a spus că cei 18 diplomaţi care au fost identificaţi ca angajaţi ai serviciului de informaţii ruse au la dispoziţie 48 de ore pentru a părăsi ţara.
„Există o suspiciune întemeiată că agenţi secreţi ruşi de la GRU au fost implicaţi în exploziile din 2014 de la un depozit de muniţie din oraşul ceh Vrbětice”, a spus el, potrivit news.ro.
În acelaşi timp, poliţia a emis o solicitare de ajutor în căutarea celor doi indivizi despre care a spus că se aflau în ţară între 11 octombrie şi 16 octombrie 2014, mai întâi în Praga, apoi în zona unde se afla depozitul.
Poliţia caută suspecţi ce folosesc identităţile Alexander Petrov şi Ruslan Boshirov. Sunt aceleaşi nume folosite de doi agenţi secreţi ruşi despre care Marea Britanie spune că l-au otrăvit pe Skripal în Salisbury, Wiltshire, în 2018.
Scandalul Serghei Skripal
Fotografiile emise de poliţia cehă se potrivesc cu cele difuzate de poliţia britanică.
După Salisbury, cei doi au fost identificaţi ca Alexander Mishkin şi Anatoliy Chepiga şi au apărut mai târziu la televiziunea rusă de stat unde au spus că erau nutriţionişti sportivi în vizită în Salisbury pentru a vedea turla catedralei.
Autorităţile britanice au susţinut că ei au fost membri ai GRU şi că au pus un agent neurotoxic, Novicioc, pe mânerul unei uşi a casei lui Skripal, fost ofiţer GRU. Skripal şi fiica lui au avut nevoie de îngrijiri medicale şi s-au recuperat.
Câteva luni mai târziu, o femeie a murit după ce a fost otrăvită cu un agent neurotoxic dintr-o sticlă de parfum aruncată.
„Suntem într-o situaţie similară celei din Marea Britanie după încercarea de otrăvire din Salisbury în 2018”, a declarat sâmbătă noapte ministrul ceh de Interne, Jan Hamáček.