Tensiuni uriașe chiar în interiorul OMS la aproape doi ani de la izbucnirea pandemiei. Directorul OMS Europa a ajuns să îl contrazică pe șeful la nivel mondial. Acesta spune că a treia doză de vaccin nu e un lux și ar trebui implementată cât mai repede.
Hans Kluge, directorul Biroului regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a transmis luni, într-o conferință de presă, că dozele de supra-rapel ale vaccinurilor anti-COVID-19 reprezintă o modalitate folosită pentru a ţine în siguranţă cele mai vulnerabile categorii de populaţie şi „nu sunt un lux”, transmite Reuters.
Totuși, directorul OMS la nive mondial spune că nu ar fi nevoie de o a treia doză
Reprezentanţii OMS la nivel mondial au transmis în prima parte a lunii august că datele medicale actuale nu indică nevoia administrării unor doze de supra-rapel şi că imunizarea suplimentară a unor persoane care sunt deja vaccinate cu schemă completă va mări şi mai mult diferenţele privind accesul la vaccinare dintre ţările bogate şi cele sărace. Totuși, directorul pe Europa a ținut să îi contrazică.
„A treia doză de vaccin nu este un supra-rapel de lux care este luat de la cineva care aşteaptă încă prima doză. În principal, supra-rapelul reprezintă o modalitate pentru a ţine în siguranţă cele mai vulnerabile categorii de populaţie. Trebuie să fim puţin atenţi cu dozele de supra-rapel, pentru că deocamdată nu există dovezi suficiente.
Însă tot mai multe studii arată că a treia doză îi ţine în siguranţă pe oamenii vulnerabili, iar această măsură este luată de tot mai multe ţări din regiunea noastră”, a spus Hans Kluge, directorul OMS Europa, într-o conferinţă de presă de luni.
Îndemn de împărțire a surplusurilor cu țările sărace din Europa de Est și Africa
De asemenea, acesta a îndemnat ţările europene care dispun de surplusuri de vaccinuri să le împartă cu alte state, în special cu cele din Europa de Est şi din Africa. Creşterea ratelor de transmitere a noului coronavirus au fost raportate în întreaga Europă în ultimele două săptămâni. Mai mult, există țari cu nivelurile scăzute ale ratei de vaccinare în Europa, acestea fiind privite cu „profundă îngrijorătoare”.
Sursă foto: Dreamstime